
Het AZC in Sint Anne. Foto: Omrop Fryslân
Begeleiders rijden in Sint Anne mee in de bus om te voorkomen dat meisjes worden lastiggevallen door jonge asielzoekers. Ook wordt gekeken of het aantal alleenstaande minderjarige asielzoekers (amv’s) in het dorp kan worden verlaagd.
Het zijn twee van de maatregelen die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de gemeente Waadhoeke nemen om overlast door deze jonge asielzoekers uit het dorp tegen te gaan.
De meldingen over de overlast komen uit het dorp zelf. “Meisjes van 13, 14 jaar oud op de fiets zien ze al staan en keren dan weer om. We vinden het natuurlijk jammer dat dat gebeurt, dat geeft onrust”, zegt plaatsvervangend voorzitter Otto Koppen van plaatselijk belang Sint Anne.
Problemen aanpakken
De gemeente neemt de meldingen serieus, zegt locoburgemeester Kees Arendz van Waadhoeke. Met het COA zijn vaste overleggen en samen werken ze aan een plan om de problemen aan te pakken. Daarbij ligt niet alleen de focus op handhaving, maar ook op meer integratie en verbinding.

“We sitte faak om tafel. Wat we ek wolle is dat we mei jeugd út oare doarpen besykje wolle om de ferbining better te krijen, om aktiviteiten dwaan te kinnen. Dêr sille we no mear op ynsette”, zegt Arendz.
Volgens het COA is een van de mogelijke oplossingen om het aantal amv’s in Sint Anne te verlagen. “Ja, misschien is dat een oplossing. Daar zijn we wel over in gesprek”, zegt locatiemanager Miranda Bakker. “Misschien moet de grootte van de groep wat naar beneden.”
Als extra maatregel rijden er nu begeleiders mee in de bussen. “Wat wij gehoord hebben is dat er ongewenst of ongepast gedrag door onze jongens is geuit in de bus. Dat willen wij ook niet. Dus besloten is om medewerkers mee te laten reizen”, geeft Bakker aan.
De overlast in de bus is een van de voorbeelden. Vorig jaar op de kermis was een groepje jongeren betrokken bij een steekpartij en sommige winkeliers zeggen dat er artikelen worden gestolen.
“Dat zal niet heel grootschalig zijn en dat doen niet alleen azc’ers, maar het valt natuurlijk wel op als zij dat doen”, zegt Otto Koppen van plaatselijk belang.

“Dat is voor winkeliers een doorn in het oog en dat spreekt zich ook snel door in het dorp. Wij kunnen alleen maar zeggen: winkeliers doe aangifte als er dingen zijn. Dat is ook de roep van de politie.”
Het COA stimuleert mensen om alle vormen van overlast te melden. “Op het moment dat iets gebeurt, dan willen wij dat heel graag weten en kunnen we daar ook sancties op zetten bij de jongeren. Bijvoorbeeld huisarrest, wat bij de jongeren past”, zegt Bakker.
Volgens haar is het asielzoekerscentrum de hele dag bereikbaar. “Er zijn ouders bij ons geweest om het te melden en daar zijn we wel heel blij mee.”

De vraag blijft: wat is nu precies de oplossing? Locoburgemeester Arendz benadrukt dat samenwerking essentieel is.
“Wêr minsken wenje, ha je spitigernôch wolris spanningen”, seit Arendz. “Mar it kin net sa wêze dat allinne de plysje, de gemeente of it COA yn aksje moatte. It is wol in ferantwurdlikheid fan ús allegear”, vindt Arendz.
Koppen wil vanwege de cultuurverschillen jongeren bij elkaar brengen. “Misschien is er een gesprek mogelijk, dan krijg je inzicht in groepen mensen en kun je je gedrag aanpassen. En dat is misschien ook wederzijds wel nodig.”
Volgens Miranda Bakker is het probleem met de jonge asielzoekers al opgelost. “We willen goed in contact blijven met de gemeente en ook met mensen die overlast ervaren. Dan kunnen wij dat goed opvolgen en actie ondernemen.”