Moeten de gemeentes Terschelling en Vlieland fuseren? Die vraag stond centraal tijdens de discussieavond van jongeren op Terschelling. Deze keer waren er ook jonge Vlielanders aanwezig bij de discussie.
Ook de jonge wethouders Marieke Vellinga van Vlieland en Danny Ruige van Terschelling waren erbij. Onder leiding van statenlid Christa Oosterbaan bespraken ze stellingen via Mentimeter.
Eén idee wat snel opkwam is om een speciale ambtenaar voor evenementen voor beide eilanden aan te stellen. Nu moeten ambtenaren op beide eilanden veel verschillende taken doen, wat niet altijd goed werkt.
Zo is de ambtenaar die op Terschelling aangesteld is voor de evenementen ook verantwoordelijk voor onderwijs. Twee grote thema’s die beide veel aandacht nodig hebben.
Medewerkers moeten dus veelzijdig zijn, en die zijn lastig te vinden. “De arbeidsmarkt is op dit moment gewoon ontzettend krap”, zegt wethouder Marieke Vellinga. “Het is moeilijk om geschikte mensen te vinden.”
Gemeentes huren de laatste tijd vaak externe bureaus in die voor hoge kosten moeten werken voor de gemeente. “Je hebt als kleine gemeente ook gewoon niet meer alle expertise in huis”, zegt wethouder Danny Ruige.
Toch kwam daar ook nog veel commentaar op. De externe bureaus snappen vaak niet hoe een eiland werkt. “Dingen gaan hier nou eenmaal gewoon anders”, merkt een Terschellinger op.
De meeste jongeren vinden dat Terschelling alleen niet meer kan, maar een fusie zien ze niet zitten. “Er zijn te veel verschillen”, zei een Vlielander. Als de gemeentes dan toch zouden moeten fuseren, is samengaan met Vlieland en Harlingen de combinatie die de meeste jonge eilanders zien zitten.
“Dan kunnen mensen die niet altijd op het eiland willen wonen toch vanuit Harlingen makkelijk bij onze gemeente komen werken, daarmee haal je expertise en ervaring makkelijker naar de gemeente”, reageert een Terschellinger.
De discussie ging ook nog over hoe een fusie er dan inhoudelijk uit zou moeten komen te zien. Een aantal gemeentes in Friesland zijn een tijd geleden ambtelijk wel gefuseerd, maar bestuurlijk niet. Dat wil zeggen dat de ambtenaren werken voor twee gemeentes die beide nog wel een eigen gemeenteraad en college hebben.
De gemeentes die dat hadden in de provincie zagen daar begin dit jaar van af. En dus heerst sterk de vraag of een ambtelijke fusie voldoende zou zijn. Al ziet bijna niemand een bestuurlijke fusie zitten.
Je zou dan op basis van nieuwe verkiezingen een mix krijgen van raadsleden van beide eilanden, maar de verdeling is aan de kiezer. Volgens de jongeren is de bestuurlijke onafhankelijkheid van je eiland dan bijna helemaal weg.
Toch zijn er volgens de Terschellingers wel voordelen aan een grotere bestuurlijke gemeente. “Als je kijkt naar de hoeveelheid burgemeesters en andere bestuurders die we onlangs hebben gehad, dan is het een grote treurnis.”