Iedereen moest mee kunnen doen, geld mocht het probleem niet zijn. Dat was de reden dat Jan Kooistra uit Sint Jabik en zijn vrouw Josefien op 1 april 1980 Sportvereniging Friesland oprichtten.
Het doel was om hardlooptochten, triatlons en wandeltochten te organiseren voor weinig inschrijfgeld. SV Friesland werd een begrip in de noordelijke hardloopwereld, en Jan Kooistra ook.
Kooistra overleed donderdagmiddag. Hij is 77 jaar geworden. Hij was al langere tijd ziek, maar zijn overlijden kwam nog wel onverwacht.
Dacht Alkema te heten
Jan Kooistra werd geboren in Oosterbierum, maar door een scheiding verhuisde hij al samen met zijn moeder naar Franeker. Daar was ze veel bij zijn stiefvader Douwe Alkema. Jan wist daarom niet beter dan dat zijn achternaam Alkema was.
Het gezin had het niet breed en Jan ging op zijn veertiende van school om aan het werk te gaan bij slagerij Van Smeden.
Toen hij bij het stadhuis een werkvergunning moest halen, kwam hij erachter dat zijn echte naam Kooistra was.
Hij heeft zijn biologische vader nog wel ontmoet, maar nooit een band met hem opgebouwd. Alkema voelde als zijn echte vader. Omdat het veranderen van de naam duur was, is dat nooit gebeurd en is Jan een Kooistra gebleven.
Lange afstanden lopen
De liefde voor het hardlopen en de atletiek kwam bij Jan Kooistra vanuit het langeafstandslopen. Als jongen had hij wel gevoetbald, maar na een akkefietje met een scheidsrechter – de jonge Jan nam het voor iemand op – werd hij geschorst. Toen was het voetballen voor hem einde verhaal.
Hij werd gegrepen door het snelwandelen. Kooistra was daarom lid geworden van de LAT, de Lange Afstand Tippelaars, en ook zijn afstanden werden telkens langer: Franeker-Leeuwarden werd Amsterdam-Leeuwarden.
Hij deed mee aan de 28 uren van Roubaix, waarin hij 215 kilometer liep. Het meest trots was hij op de 100 Engelse Mijl, die hij in 19 uur en 24 minuten liep. Daarmee kreeg hij de titel ‘Centurion 1ste klasse’.
Levenswerk
Waar lopen zijn passie was, werd SV Friesland oftewel Sportvereniging Friesland, zijn levenswerk.
De vereniging groeide uit tot de grootste hardloopvereniging van Noord-Nederland, en had op haar hoogtepunt meer dan 800 leden.
Hardlopen werd de hoofdzaak, maar de eerste activiteit van de vereniging was een fietstocht: de Bildtse tourfietstocht op 1 mei 1980. Met zo’n 500 deelnemers was de tocht een groot succes.
Het vervolg kwam daarom al snel: op 1 november van dat jaar werd een wandeltocht van 50 kilometer georganiseerd: wandelen van Harlingen naar Holwert over de zeedijk.
Na nog een keer de Bildtse toerfietstocht werd op 10 oktober 1981 de eerste trimloop van SV Friesland gehouden: 70 hardlopers renden met slecht weer in en rondom Sexbierum een rondje van 2, 5, 10 of 20 kilometer.
De grootste en bekendste activiteiten van SV Friesland zijn sinds 1997 de Berenloop op Terschelling en de Ameland Adventurerun.
Lintje en erelid
Voor zijn werk is Kooistra benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was ook erelid van de Atletiekunie en van vakbond FNV.
Kooistra leed al jaren aan prostaatkanker, maar kon nog steeds zijn werk doen voor SV Friesland. Zo was hij nog altijd bestuurslid.
‘Mister SV Friesland, Jan Kooistra’ is 77 jaar oud geworden.