
Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts
Huiseigenaren in de gemeente Waadhoeke betalen de meeste woonlasten in Fryslân. Wie in een buurgemeente woont, betaalt zo’n 200 euro minder.
Om precies te zijn: een huiseigenaar in Waadhoeke betaalt dit jaar volgens onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) gemiddeld 980,10 euro aan woonlasten aan de gemeente.
Het verschil met buurgemeente Harlingen is bijna tweehonderd euro, het verschil met Leeuwarden is zelfs nog groter. Dat zit hem met name in de veel hogere rioolheffing in Waadhoeke.
“Niet te vergelijken”
Wat de onroerendezaakbelasting (ozb) betreft, zit Waadhoeke niet veel hoger of lager dan andere gemeenten.
“De rioolheffing maakt het verschil”, zegt wethouder Kees Arendz. “Wij verdienen daar niets aan, dat mag niet eens, maar willen er ook niet bij inschieten. Wij zijn een uitgestrekte gemeente met veel kernen. Ons rioolstelsel is daarom niet te vergelijken met dat van een stad als Harlingen of Leeuwarden.”
Een gemeente heeft volgens Arendz niet veel knoppen om aan te draaien: “Op deze belasting hebben wij wel invloed.”

Zorgen zijn er wel over volgend jaar en de jaren daarna, omdat de overheid plannen heeft om 2,3 miljard euro te bezuinigen op het gemeentefonds. “Dat kan wel impact hebben. Het wordt er niet beter op. Ook voor Waadhoeke niet.”
“Grote zorgen voor 2026 en daarna”
De Vereniging Eigen Huis (VEH) maakt zich grote zorgen over de dreigende bezuiniging op het gemeentebudget door de politiek in Den Haag. VEH denkt dat gemeenten nu nog niet overzien wat de gevolgen zijn.
Gemeenten moeten een sluitende begroting overleggen aan de provincie en dat wordt steeds moeilijker. Veel gemeenten kiezen er dan voor om de ozb te verhogen om tekorten aan te vullen. “Bedragen hebben lang niet altijd met de realiteit te maken”, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van de VEH.
“En dan gaat het mis”, volgens De la Porte. “Gemeenten hebben ook zorgtaken en hebben daarvoor nu al vaak te weinig geld. Wachtlijsten worden langer als er minder geld uit Den Haag komt. Eigenlijk kan een gemeente maar twee dingen doen: de belasting verhogen of bezuinigen, door bijvoorbeeld minder subsidies aan instellingen te verlenen.”