Zieke en ondervoede egels door te droge zomers lijkt op Terschelling tot nu toe mee te vallen. Monique Reinders van egel- en vogelopvang in Baaiduinen denkt dat dit komt doordat de landelijke schimmelinfectie het eiland nog niet heeft bereikt. Wel adviseert ze om egels met kattenbrokjes bij te voeren en een rommelige tuin zonder egelhuisje.
Monique Reinders heeft een vogel- en egelopvang in Baaiduinen op Terschelling. Hier vangt ze deze zieke en verzwakte dieren op. De vogels gaan uiteindelijk naar de vogelopvang in Ureterp, maar de egels blijven meestal bij Reinders totdat ze opgeknapt zijn. Daarna worden ze weer vrijgelaten in de natuur.
Door de droge zomers van de afgelopen jaren, kunnen egels landelijk steeds minder makkelijk voedsel vinden. Door de droogte zaten de insecten en wormen onder de grond, waar de egel niet bij kon. Hierdoor zijn er steeds meer ondervoede en zieke egels. Vooral de jonge egels hebben hier last van. Ze zijn mager en wegen vaak maar 150 gram in plaats van het gezonde gewicht van 500 gram.
Jonge egel van 120 gram
Op Terschelling lijkt het tot nu toe mee te vallen met de zieke egels. Reinders denkt dat het komt dat de schimmelinfectie waar egels op het vaste land vaak last van hebben, nog niet voorkomt op het eiland.
Op dit het moment vangt ze drie egels op. “Een heeft een gigantische snotneus, een kleintje die slecht groeit en een vrije grote egel die heel mager is.” De kleine jonge egel woog maar 120 gram bij binnenkomst. Inmiddels is het dier 20 gram aangekomen. Als hij rond de 500 gram weegt, wordt hij weer vrijgelaten in de natuur.
Kattenbrokjes op kipbasis
Reinders verwacht dat de egels in de natuur wel weer aankomen in gewicht. Dankzij het zachte weer van het najaar, zijn egels nog niet aan hun winterslaap begonnen en zijn ze nog bezig met eten verzamelen. “De grond is de laatste tijd hartstikke vochtig, ze hebben nu geen moeite meer om insecten of wormen te vinden.”
” Maar Reinders helpt de egels ook door ze bij te voeren. “Bij mijn opvang heb ik buiten drie bakken staan met droge kittenbrokjes.” Ze adviseert dat mensen de egels thuis ook gaan bijvoeren.
“Het hele jaar rond zijn er veel van die kleine egels die niet helemaal in de winterslaap gaan. Ze doen dutjes en worden vaak hongerig wakker. Dan gaan ze op zoek naar eten.”
“Voedsel vinden in de winter kan best lastig zijn voor egels”, vertelt Reinders. “Het zou fijn zijn als ze dan een plekje hebben waar ze kattenbrokjes kunnen eten.”
Geen vis of granen geven
Reinders adviseert egels te voeren met kattenbrokjes met zoveel mogelijk vlees erin. “Het beste zijn kittenbrokjes of brokjes op vleesbasis. Het liefst met kip erin. “Geef de egels nooit brokjes met vis of voer met granen erin. Dit is niet goed voor ze. Naast de brokjes doe je de egels een groot plezier met een bakje vers water.”
Egelhuisjes afgeraden
Veel mensen willen een egelhuisjes kopen, maar Reinders raadt dit af. “Er zijn geen goede huisjes in te koop. Veel egelhuisjes die worden verkocht, blijken te schimmelen, niet groot genoeg te zijn, of niet goed te ventileren.”
“Beter voor de egel is een rommelige tuin met plekjes waar de dieren zich kunnen verstoppen”, aldus Reinders. Denk aan een hoop bladeren, een oude caravan, in een omgevallen boom of onder een stapel dakpannen.”
Alleen zieke egels opvangen
Als laatste tip geeft Reinders aan dat mensen goed moet kijken of er echt iets aan de hand is met een egel en of het nodig is om het dier naar de opvang te brengen. Ze krijgt vaak gezonde grote egels binnen waarmee niets aan de hand blijkt te zijn. “Zolang de egels niet stinken, ze niet onder de vlooien, teken of vliegeneitjes zitten, kun je ze gewoon laten lopen.”