
Raadsleden Ankie Hoendervoogt en Reynold Bontes in debat. Foto: Omroep Zilt, Richard de Boer
Jongeren in Harlingen kunnen vanaf 15,5 jaar hun eerste rijbewijs gratis afhalen, mits ze een alcoholverkeerscursus volgen. De gemeenteraad stemde woensdagavond in met de regeling, maar niet zonder discussie over nut en effectiviteit.
De regeling houdt in dat inwoners die hun eerste rijbewijs willen halen, een cursus volgen over de gevaren van alcohol, drugs en telefoongebruik in het verkeer. Na afronding krijgen ze een certificaat, waarmee ze na geslaagde rijlessen voor een scooter, auto of motor hun eerste rijbewijs kosteloos bij de gemeente kunnen ophalen.
De meerderheid van de raad steunt het plan, al waren er twijfels over de effectiviteit. “Hoe meet je of dit echt leidt tot veiliger rijgedrag?”, vroeg D66-raadslid Richtje Allersma. Meerdere fracties stelden voor om deelnemers een enquête te laten invullen.
De fracties HOOP en Wad’n Partij zien weinig in de regeling. “Goedbedoeld voorstel, maar niet doeltreffend”, aldus Wim Wildeboer van de Wad’n Partij. “Een gemiste kans.”
Ook ouderenpartij HOOP toonde zich sceptisch. “Een cursus van anderhalf uur, waarna je een certificaat krijgt – dat is een makkelijke manier om 52 euro te besparen”, stelde raadslid Ankie Hoendervoort.
Reynold Bontes (CDA) wierp tegen dat “de beurs van de gemiddelde pensionado beter gevuld is dan die van de jeugd” en noemde de regeling “een duw in de rug” voor jongeren.
Daarnaast merkte PvdA-raadslid Jacqueline Huizenga op dat steeds minder jongeren voor een scooter kiezen en vaker fatbikes gebruiken, waarvoor geen rijbewijs nodig is.
Bewustwording
Burgemeester Ina Sjerps erkende dat de effectiviteit lastig te meten is, maar benadrukte dat bewustwording het doel is. “Zelfs als één ongeval hiermee wordt voorkomen, is de cursus al waardevol.”
Volgens haar is het niet realistisch om te meten of iemand dankzij de cursus géén ongeluk veroorzaakt. “We moeten de wereld niet ingewikkelder maken dan die is.” Wel ziet ze het deelnamepercentage als graadmeter: “Als 25 procent meedoet, vind ik dat een goed resultaat.”
De gemeente trekt jaarlijks 10.000 euro uit voor de regeling en past de legesverordening aan om dit juridisch mogelijk te maken. Een rijbewijs kost 52 euro, en jaarlijks worden in Harlingen zo’n 150 eerste rijbewijzen uitgegeven.
Burgemeester Sjerps verwacht echter dat de werkelijke kosten lager zullen uitvallen dan begroot. De pilot loopt twee jaar en wordt daarna geëvalueerd.