De gemeenteraad van Vlieland heeft in de raadsvergadering van maandag 15 juli tegen de fianciering van een eilander huiskamer gestemt. Het idee voor een plek waar leerlingen van de eilanden, die op school aan de vaste wal zitten, samen kunnen komen.Â
Jongeren van Vlieland en Terschelling staan vaak vroeg voor de keuze om naar de wal te gaan voor voortgezet onderwijs. Dit vraagt veel van hen, zoals lange reistijden en zelfstandig wonen. Om hen beter te ondersteunen, is de Eilandhuiskamer in netwerkcentrum Nieuw Zuid in Harlingen opgezet.
Sinds januari is deze ontmoetingsplek vier middagen per week open, gefinancierd door Connexa, de welzijnsorganisatie in Harlingen. Ongeveer vijftien jongeren maken hier gebruik van. De huiskamer biedt een veilige plek, waar jongeren kunnen socialiseren en kunnen wachten op de boot naar huis.
Connexa zou graag willen inzetten op profesionalisering en heeft daarom een voorstel gedaan om de gemeentes Terschelling en Vlieland aanboord te krijgen, een plan om de financiering rond te krijgen door de kosten te verdelen onder Connexa, gemeente Terschelling en gemeente Vlieland.
De gemeenteraad van Vlieland was echter niet enthousiast over het project.
Niet in het belang van Vlielanders
Raadslid Robert Lanting van Lijst Fier betwijfelde of het project relevant is voor Vlielandse jongeren, “De meeste jongeren van Vlieland verhuizen volledig naar de wal of blijven bij hun ouders. Dit project lijkt vooral gericht op jongeren van Terschelling die dagelijks heen en weer reizen.”
Ook Jan Stuivenga van de Lijst Stuivenga sluit zich daarbij aan, “Jongeren van Vlieland maken nauwelijks gebruik van de faciliteiten in Harlingen. Ze gaan meestal direct naar hun eigen huis om huiswerk te maken.”
Wethouder Vellinga verdedigde het voorstel: “Het project komt voort uit een behoefte die jongeren zelf hebben geuit. Connexa werkte aanvankelijk met vrijwilligers, maar streeft nu naar professionele begeleiding. Het project bedient zowel jongeren van Vlieland als Terschelling.”
Ze kon de raad echter niet overtuigen, het voorstel werd met 2 stemmen voor en 5 stemmen tegen verworpen.