Het college van B&W van Terschelling gaat een protestbrief naar Den Haag sturen tegen de voorgenomen proefboringen naar aardgas in de Noordzee. In twee velden pal boven het eiland wil het Britse energiebedrijf Kistos de komende vijf jaar gas opsporen en winnen.
In juli wist Kistos de verlenging van zijn vergunning voor het opsporen van gas in de Noordzee boven Terschelling in de wacht te slepen. Het bedrijf ging met succes in beroep tegen het besluit van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om de looptijd van de vergunning niet te verlengen.
De vergunning is nu door demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw alsnog verlengd tot 2027. In de komende vijf jaar wil Kistos in de gasvelden M10/M11 boven Terschelling proefboringen doen om aardgas op te sporen. Het bedrijf verwacht hier in een kort tijdbestek een aanzienlijke hoeveelheid gas te kunnen winnen. Naar schatting ligt hier zo’n 5,2 miljard kuub gas.
“Als college van B&W zijn wij hartstikke tegen deze boringen”, zegt burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling. “Als je je bedenkt dat de Werelderfgoedstatus van de Waddenzee door gaswinning onder druk komt te staan, waar zijn we dan in hemelsnaam mee bezig? Waarom moeten we hier gaan boren?”
Vanuit het college is nu een protestbrief in de maak, gericht aan staatssecretaris Vijlbrief. Daarbij zoekt Terschelling formele steun van de andere Waddeneilanden en de provincie Fryslân.
“Dit moeten we absoluut willen voorkomen en wij menen dat de Waddeneilanden en de provincie daar ook zo over denken”, aldus Van de Pol. “Ik weet niet in hoeverre onze stem van invloed kan zijn, maar als we niet van ons laten horen, hebben we zeker geen invloed.”
Kistos hoopt op samenwerking
Bestuursvoorzitter Andrew Austin van Kistos zei eerder tegen de nieuwssite Offshore Technology dat hij hoopt samen te werken met de eilandgemeenten voor het verkrijgen van de vergunningen waarmee de gasvelden kunnen worden onderzocht.
In 2021 nam Kistos vier gasvelden van Tulip Oil in het Nederlandse deel van de Noordzee over voor een bedrag van 220 miljoen euro. Naast de velden M10/M11 pal boven Terschelling gaat het om velden voor de kust van IJmuiden.
In deze velden heeft Kistos een belang van 60 procent. De resterende 40 procent is in handen van de onderneming Energie Beheer Nederland, die volledig eigendom is van de Nederlandse Staat.