De gemeente Waadhoeke kan de hersteloperatie rond de toeslagenaffaire versnellen door zich aan te sluiten bij een landelijk pilotproject. Dat stellen twee gedupeerden voor aan de gemeente.
Kitty Achterberg uit Menaam en Eugenie van der Meulen uit Franeker spraken in tijdens de raadsvergadering van donderdagavond. Zij zijn elk erkend en gecompenseerd als gedupeerde, maar hebben nog bezwaren lopen en gaan vervolgtrajecten in. ,,Met de huidige processen die zijn bedacht, gaat dit voor ons nog jaren duren. En niet alleen voor ons, ook voor vele andere gedupeerden”, zegt Van der Meulen.
De hersteloperatie rond de toeslagenaffaire dreigt namelijk volledig vast te lopen. De landelijke organisatie die de problemen van gedupeerde ouders moet oplossen, de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) van de Belastingdienst, kan het niet alleen aan. Daarom worden ook gemeenten ingeschakeld bij het ondersteunen van gedupeerden.
Gebiedsteam
Die ondersteuning verloopt in Waadhoeke niet goed volgens de twee insprekers. ,,Het gebiedsteam volgt strikt de Participatiewet en verkoopt daardoor te snel een nee”, zo vertelt Achterberg. ,,Gedupeerden zijn al in gevecht met de Belastingdienst, maar moeten gevoelsmatig nu ook in gevecht met de gemeente. Dat vreet energie en gedupeerden zijn al murw geslagen en moe.”
Desondanks is het gebiedsteam welwillend, zo merkt zij op. ,,Maar zij is niet voldoende thuis in de regelgeving rond de toeslagenaffaire.” Dat wordt ook door het gebiedsteam zelf erkend, zo stellen de gedupeerden basis van gesprekken met teamleden.
De gedupeerden zien een oplossing in de landelijke pilot van Number 5 Foundation, een onafhankelijke stichting die een alternatieve route biedt voor de afhandeling van de toeslagenaffaire.
,,De aanpak van Number 5 is laagdrempelig. Omdat gebruik wordt gemaakt van medegedupeerden als herstelexperts, wordt het wantrouwen richting overheden omzeild”, aldus Achterberg. Ook kan aansluiting bij deze pilot volgens haar het gebiedsteam ontlasten.
De stichting wordt geleid door prinses Laurentien. Bij deze pilot zijn een aantal grotere gemeenten al aangesloten, zoals Almere waar het project onder de naam Number 90 bekend is.
177 erkende gedupeerden
In de gemeente Waadhoeke zijn er momenteel 177 erkende gedupeerden van de toeslagenaffaire, onder wie 113 kinderen. Mogelijk worden binnenkort ook ex-partners en nabestaanden erkend als gedupeerden. Daarvoor ligt een voorstel in de Tweede Kamer.