Deze week zijn de Culinaire Wadden Weken begonnen. Tot in november is langs de hele Waddenkust extra veel lokaal voedsel te eten, onder anderen bij de derde Bildtse Smaakroete.
De Culinaire Wadden Weken werden maandag afgetrapt in het Groningse Loppersum. Van Texel tot en met Bad Nieuweschans zijn er langs de hele kust restaurants, boerderijwinkels, viszaken en andere lokale producenten open.
NAP op Terschelling is één van de deelnemers. Het hotel-restaurant serveert onder andere een voorgerecht van wilde zeebaars, aan de lijn gevangen op het Noordzeestrand van het eiland, met een mayonaise-achtige crème van oesters, vertelt chefkok Sander Wever.
In zijn restaurant gebruikt hij altijd al veel lokale en Nederlandse producten in de keuken. Dan gaat het om schaal- en schelpdieren, vlees, paddenstoelen uit het bos of zilte groenten. Als het maar kwaliteit heeft, zegt Wever, en als het maar iets toevoegt aan de keuken.
“Die oestercrème is toegankelijker dan oesters in de schelp. Veel mensen ervaren oesters als een hap zeewater. Door er mayonaise van te maken heb je wel de smaak, maar hoef je niet op de oesters te kauwen.”
‘Passy fan makkers’
Ook de Bildtse Smaakroete doet mee. Op 29 oktober is de derde editie van die toertocht, langs een scala aan lokale voedselmakers.
“Je komme by minsken yn de tún, op it terras, yn de pleats, op de beamgaard”, vertelt Douwe Gerlof Heeringa. “Je wurde op in noflike manier konfrontearre mei de passy fan de ferskillende makkers.”
Heeringa verkoopt bij zijn Friezinn in Westhoek gerookte gans en paling. Even verder op de route zijn aardappelen, zuivel en vlees te krijgen. Maar ook fruit, melk, jam en pruimenwijn zijn te vinden.
De eerste twee edities van de route bevielen goed, zegt Heeringa. “Ik doar wol te sizzen dat it bydroegen hat oan it besef dat je tichtby, lokaal lekker iten ynkeapje kinne. En dan falt de priis faak ek noch mei.”
Er zijn dit jaar ook weer drie nieuwe producenten. Waaronder het Graauwe Paard in Ouwe Syl, waar het Bildtse bier Syls Geluk wordt gebrouwen.