
Foto: Omroep Zilt, Lennard Geerts
Bij de veerterminal in Harlingen is woensdag een protest tegen duurzaamheidsfestival Springtij. Activisten van onder anderen Extinction Rebellion willen dat het festival geen fossiele bedrijven meer uitnodigt.
De boten naar Terschelling moeten deze dagen vol zitten met natuurliefhebbers. Dat voor het Springtij Forum 2022, helemaal in het teken van duurzaamheid en energietransitie.
Maar organisaties als Extinction Rebellion, Reclame Fossielvrij en De Luchtfietsers zien juist veel deelnemers die er eigenlijk niet thuishoren. Zij verwijten het festival greenwashing.
“Fossile bedriuwen dy’t dwaande binne mei foute praktiken, en in lyts diel fan harren bedriuw in bytsje ferduorsumje”, legt Meindert Boersma van Extinction Rebellion Fryslân uit. “En dêrmei harren hiele imago probearje te ferbetterjen.”
Vele bekende namen maken zich er schuldig aan, vindt Boersma. “Bedriuwen as Shell, BP en Gasunie, dy bestede sa’n bytsje mear oan reklame as echt goeie dingen dwaan.” Praktijken die zowel activisten als overheden in het verkeerde keelgat schieten.
Met zeven afgevaardigden is Shell, net als andere fossiele bedrijven, goed vertegenwoordigd op het festival. Met reden: ze treffen er namelijk politici, bankiers, BN’ers, verzekeraars, ambtenaren, schooldirecteuren en ga zo maar door. Eigenlijk elke sector is wel op Terschelling.
Maar niet voor noppes. “In kaartsje kost boppe de tûzen euro”, zegt Boersma. “Mei dat kaartsje keapest dyn paske fan ‘sjoch ik bin goed dwaande mei it klimaat’.”
Terwijl dat voor sommige bedrijven verre van de waarheid is. “We fine it net kinnen dat in duorsumheidsfestival, nota bene op in eilân, bedriuwen talit dy’t nei gas sykje yn de Waadsee.” Een aantal fossiele bedrijven zijn zelfs partner van het festival.
Qua duurzamheid schiet het dan niet echt op, denkt de activist. “Eins gebeurt krekt it tsjinoerstelde op dit festival en binne dy bedriuwen besich mei lobbyen dat der minder klimaatwetjouwing komt. It is de omkearde wrâld.”
En dat terwijl de meeste deelnemers het niet niet verkeerd bedoelen, denkt Boersma. “Us boadskip nei harren is, sjoch om dy hinne: yn watfoar groep bejoust dy? En watfoar sinjaal joust dêrmei ôf?”
In gesprek blijven
Springtij-directeur Katinka Abbenbroek geeft in een reactie aan gesproken te hebben met de protesteerders. Maar van mening verandert de organisatie niet. “We hebben besloten niet industrieën uit te sluiten. We denken dat iedereen aan mag sluiten, dat we met in elkaar gesprek moeten blijven.”