
Genoeg aandacht voor de Bildtse Prúmmewyn. Foto: Omroep Zilt, Larissa Lokenberg
Wie lekker en gezond wil eten, hoeft op het Bildt niet ver te rijden. Bij de Bildtse Smaakroete stonden zaterdag de lokale producten in de schijnwerper.
Het idee begon een paar jaar terug, net voor de tweede lockdown. Horeca mocht niet open, maar een drive-through kon wel. Het werd een hele route over het Bildt.
“Se sjogge dat se ticht by hús sûn, lokaal en net hiel djoer iten helje kinne”, vertelt Douwe Gerlof Heeringa. “We sitte hjir op in prachtich stikje fruchtbere grûn. Dus gebrûk dat.”
“Kom by minsken yn de tún, op de pleats, op it terras. En erfaar gewoan dy lokale smaak.” Bij Heeringa’s The Friezinn ligt gerookte paling en worst van haas en ganzen. In Nieuwebildtzijl kan je terecht voor geitenkaas en in Sint Jabik ligt dan weer pruimenwijn.

“De pruimen komen van onze boomgaard naast huis”, vertelt Ben van het Pruimenhof. In Noord-Groningen gaan ze in een vat met noten en voilà, Bildtse Prúmmewyn. En dat smaakte goed, merkte verslaggever Larissa Lokenberg.