In september vorig jaar haalde de politie bij Dokkum een bestelbus van de weg. In deze bus zat een partij van 460 kilo cocaïne, overgeladen in Franeker en met een straatwaarde van ruim tien miljoen euro. Drie verdachten stonden dinsdag voor de rechter in Amsterdam.
De mannen – Hendrik D. (23), Floris K. (30) en Mexx R. (26), alledrie uit de regio Amsterdam – worden verdacht van het vervoeren van 460 kilo in dozen verpakte cocaïne op 28 september vorig jaar.
Aanvankelijk werd de drugs vervoerd door Mexx R. in een verhuiswagen van een verhuurbedrijf uit Amsterdam. Maar op de A31 bij Franeker kreeg R. autopech. Zijn broer, die eigenaar is van het verhuurbedrijf, zou een berger regelen en ter plaatse komen.
De berger bracht de wagen naar het dichtbijgelegen bedrijventerrein Het Want in Franeker. Toen de berger vroeg wat er in de laadbak zat, verklaarde R. dat hij twee pallets verhuisdozen vervoerde van ongeveer 400 kilo.
“Deze uitspraak is opvallend en ook belastend, omdat dit qua laadwijze en gewicht overeenkomst met de uiteindelijk aangetroffen lading cocaïne”, aldus de officier van justitie.
Peilbaken
Op Het Want werden even later de dozen cocaïne overgeladen in de achterbak van een andere bestelbus, waarmee Hendrik D. vanuit Amsterdam was aangekomen. Onder deze bus zat een peilbaken van de politie, omdat al een tijdje werd vermoed dat deze bus – een Nissan NV300 met een verborgen ruimte – voor criminele doeleinden werd gebruikt.
Hierdoor kon de Amsterdamse recherche de bus uiteindelijk achtervolgen tot op de Sintrale As bij Dokkum, waar bestuurder D. en bijrijder K. werden aangehouden en in voorlopige hechtenis genomen. In de verhuisdozen werd cocaïne aangetroffen in professioneel gesealde rechthoekige blokken, voorzien van de opdruk ‘F22’.
In het onderzoek dat volgde, werd Mexx R. op 10 oktober aangehouden. Eerder heeft R. anderhalf jaar lang in Spanje vastgezeten samen met zijn vader, op verdenking van drugshandel.
Procesafspraken
Met twee van de drie verdachten heeft het Openbaar Ministerie procesafspraken kunnen maken. “Dat houdt in dat je de feiten niet weerspreekt, dat je afziet van hoger beroep en de zaak snel wordt afgedaan”, zegt advocaat Fabian Siccama, die D. bijstaat. In ruil is de strafeis verlaagd tot 40 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.
De derde verdachte, Floris K., betwist de feiten en zegt niets te hebben geweten van de inhoud van de dozen. Tegen hem blijft de eis 50 maanden cel. Ondanks zijn blanco strafblad suggereren de omstandigheden volgens de officier van justitie dat ook hij betrokken is bij de georganiseerde criminaliteit.
Over de bestemming van het drugstransport is niets bekend geworden. De rechter doet naar verwachting over twee weken uitspraak.