Donderdag is het Hemelvaartsdag. Voor wie geen verlengde meivakantie heeft, is het doorgaans wel de start van een lang weekend. Maar wat is Hemelvaartsdag eigenlijk?
Wat is Hemelvaartsdag?
Met Hemelvaartsdag vieren christenen over de hele wereld dat Jezus Christus naar de hemel is gegaan. Volgens Lucas, die het Bijbelboek Handelingen der Apostelen schreef, gebeurde dat vlakbij Jeruzalem. Elf van Jezus’ leerlingen waren hier bij aanwezig; de twaalfde discipel, Judas Iskariot, was er niet bij – Judas verhing zich, toen hij tot het besef kwam dat hij Jezus onschuldig had verraden.
Wanneer is het Hemelvaartsdag?
Hemelvaartsdag is altijd veertig dagen na Eerste Paasdag. In die veertig dagen tussen Pasen en Hemelvaart heeft Jezus Zich laten zien aan Zijn volgelingen. Het getal ‘veertig’ heeft een belangrijke betekenis in de Bijbel. Het volk Israël was veertig jaar in de woestijn na de uittocht uit Egypte. Jezus zelf werd veertig dagen door de duivel op de proef gesteld. Zo zijn meer gebeurtenissen in de Bijbel waar het getal veertig een rol in heeft.
Staat Hemelvaartsdag op zichzelf?
Nee: Hemelvaartsdag is altijd veertig dagen na Pasen. Tien dagen ná Hemelvaartsdag is het Pinksteren – dat feest is dus precies vijftig dagen na Pasen. Pasen en Pinksteren vallen dus nooit op dezelfde dag. Zo vormen deze drie feesten een geheel; in sommige kerken wordt de periode tussen Pasen en Pinksteren ook wel als de Paastijd genoemd
Wat heeft Pinksteren met Hemelvaart te maken?
Vlak voordat Jezus naar de hemel ging, beloofde Hij dat de heilige Geest zou komen. De leerlingen moesten in Jeruzalem blijven. Tien dagen later werd de heilige Geest daadwerkelijk uitgestort, met ‘het geluid als van een geweldige windvlaag’.
De discipelen begonnen in vreemde talen (‘vreemde tongen’) te vertellen over de grote daden van God. Dat dit gebeurde tijdens het Pinksterfeest, is net zo weinig toeval als al die andere samenlopen van omstandigheden – maar Pinksteren is weer voor een andere keer.
Wat is er te doen met Hemelvaartsdag?
Omdat deze dag altijd een donderdag is, is het vaak ook de eerste dag van een lang weekend (of van een uitgebreide meivakantie, afhankelijk van wanneer de feestdagen vallen).
Deze dag is ook vaak een van de eerste mooie voorjaarsdagen van het jaar. Dus gaan veel motorrijders erop uit om een toertocht te maken. Ook zijn her en der bloemetjesmarkten te bezoeken.
En vanzelfsprekend worden in de kerken een dienst gehouden. Vaak in de ochtend. Voorafgaand aan zo’n eredienst kun je nog dauwtrappen. Deze traditie zou oorspronkelijk bedoeld zijn om de heropleving van de natuur te vieren en de dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben.
Ook op Omroep Zilt staan we stil bij Hemelvaartsdag: vanaf 9.00 hoor je bij ons een extra uitzending van Fryslân Sjongt Gospel en om 9.30 uur een kerkdienst.