Het nu al veel besproken landart-project ‘Dijk van een wijf’ bij Oosterbierum gaat definitief door. De gemeenteraad van Waadhoeke gaf er donderdagavond een klap op, maar unaniem was dat besluit niet.
‘Dijk van een wijf’ betreft een liggend, vrouwelijk naakt van ongeveer 65 meter lang bij 11 meter breed en 11 meter hoog dat zelfs vanaf de Waddenzee is te zien. Het is een initiatief van Stichting Sense of Place naar een idee van beeldend kunstenaar Nienke Brokke.
Deze culturele ontwikkelorganisatie wil aan de Waddenkust van Den Helder tot en met de Dollard een lint van iconische landschapsprojecten realiseren. Zo staat in Harlingen het icoonproject ‘Broken Jug‘, in Blije ‘De Terp van de Takomst‘ en in Holwerd ‘Wachten op Hoog Water‘. Een kunstwerk in Waadhoeke was de nog enige ontbrekende schakel in de ketting.
De gemeente Waadhoeke verwacht veel van het project. Zij gaat ervan uit dat het ‘dijkwijf’ jaarlijks minimaal 15.000 bezoekers zal trekken. Daarvan profiteert de lokale economie. Waadhoeke becijferde een extra omzet van 620.000 euro op jaarbasis.
‘Geen trekker’
Met name de VVD twijfelt aan die cijfers. Volgens raadslid Teun de Jong zijn landart-projecten helemaal geen toeristische trekpleisters. Hij wees hierbij op het Esscher-project dat in 2018 op Het Bildt werd uitgevoerd. ,,Dat leverde slechts tweeduizend bezoekers op.” ook ander ‘iconen’ worden volgens hem maar mondjesmaat bezocht.
Het bevreemdt de liberalen eveneens dat het project toeristen moet trekken, maar dat op de locatie zelf niks wordt gedaan om die te laten plakken. Zo ontbreekt het op de locatie aan sanitaire voorzieningen, horeca, een infopunt met verwijzingen naar andere bezienswaardigheden, bankjes en parkeerplaatsen.
Twee miljoen
De uitvoering van het project kost in totaal bijna 2 miljoen euro. Dit geld wordt onder meer gehaald uit de Regio Deal Noardwest-Fryslân. Ook het Waddenfonds en de Provinsje Fryslân betalen mee aan ‘Dijk van een Wijf’.
Waadhoeke draagt 175.000 euro bij aan het project. Deze cofinanciering wordt gedekt door Regio Deal-geld waarover Waadhoeke beschikt. Daarnaast wordt 25.000 euro uitgetrokken voor het jaarlijkse beheer en onderhoud van het kunstwerk.
Wethouder Jan Dijkstra vindt dat Waadhoeke zijn handen mag dichtknijpen met de komst van het gigantische Gaia-figuur (oermoeder, red.). Er moest door het college flink voor worden gelobbyed, want er waren meer kapers op de kust. Volgens Dijkstra sluit het project perfect aan op de toeristische en culturele doelstellingen van de gemeente. En dat mag best wat kosten. “De 11Foutains-fontein yn Frjentsjer kostet ek jild.”
Topdeal
De FNP is er enthousiast over. “Yn’e Feriene Steaten hawwe se Mount Rushmore, yn Rio de Christo Redentor, yn Egypte de piramiden en Waadhoeke hat aanst it ‘dykwiif’. De gemeente betellet úteinlik mar 10 prosint fan it totaal. Dat is gjin regiodeal, mar in topdeal!,” jubelde raadslid Bert Vollema.
Het overtuigde de critici echter niet. Roelof Santing van de ChristenUnie (CU) had er namens zijn partij serieuze bedenkingen bij. ,,Vanwege de aard van het kunstwerk en vanwege de kosten,” verklaarde hij. ,,Kunnen we dit geld niet aan iets nuttigers besteden?”
‘Net tsjin keunst’
Santing zat daarmee op een lijn met collega De Jong van de VVD. Volgens die laatste wordt het geld uit het Waddenfonds en de Regiodeal oneigenlijk ingezet. “Dat jild is bedoeld foar ynvestearrings yn wurkgelegenheid. Wy binne net tsjin keunst, mar dit is weismiten jild.” Net als Santing denkt hij dat er onder de inwoners geen draagvlak is voor het kunstwerk.
Bij een hoofdelijke stemming hielden CU en VVD voet bij stuk. De fracties van CDA, FNP, SAM en Gemeentebelangen stemde voor het voorstel, maar waren niet eensgezind. De raadsleden Ytsje de Groot (CDA), Herre Hof en Anita Mast (GB) en Annet Neudorf (SAM) stemde tegen, maar waren met te weinig om het plan te kunnen keren.
Oplevering
Nu het groene licht van Waadhoeke er is, kan Sense of Place van start met de voorbereidingen. Volgens de planning wordt het kunstwerk in mei of juni van het volgende jaar opgeleverd.