Er is al druk verbouwd, maar een definitief besluit over de opvang van 35 Oekraïense vluchtelingen in een boerderij in Herbaijum valt niet eerder dan eind augustus. De gemeente Waadhoeke moet nog wachten op de uitkomst van een kort geding bij de rechter.
Dirk de Boer en Rigtje van der Schoot zijn de bewoners van het voorhuis van de boerderij Sickema State aan de Rijksweg 4. Zij hebben bezwaar tegen de opvanglocatie die hun dochter – de eigenaresse van het achterhuis (Rijksweg 4b) – aan de gemeente Waadhoeke heeft aangeboden.
“Wij krijgen hier geheid overlast van”, zegt Rigtje van der Schoot. “Wij zitten op een en hetzelfde erf en ook inpandig zitten wij naast elkaar.” Via hun advocaat Oscar van Oorschot vorderen de ouders een verbod tegen dochter en gemeente om de boerderij als opvanglocatie te gebruiken.
De keuze voor deze locatie noemt Van Oorschot ‘uiterst onzorgvuldig, niet passend en zelfs onrechtmatig’. De civiele rechter zal zich buigen over de vraag of de gemeente wel een bruikleenovereenkomst kan sluiten met de eigenaresse van het achterhuis.
Daarover wordt op z’n laatst op 24 augustus uitspraak gedaan. Als de rechter het aangaan van de overeenkomst verbiedt, dan moet de gemeente dat oordeel volgen.
Zwijgplicht
De dochter heeft al in februari contact gehad met de gemeente om opvang voor gevluchte Oekraïners aan te bieden. Op dat moment was er in het achterhuis een bed & breakfast aanwezig voor maximaal twaalf personen.
In de maanden daarop is er druk verbouwd in het achterhuis. “Onze dochter heeft al in het begin een akkoord gekregen van de gemeente”, meent Van der Schoot. “Anders ga je niet voor een godsvermogen verbouwen. Maar ze had een zwijgplicht.”
De verhoudingen tussen ouders en dochter liggen moeilijk sinds er een bed & breakfast in het achterhuis is gerealiseerd. Omdat ze daardoor praktisch geen contact met elkaar hebben, kwamen de ouders pas in een laat stadium erachter dat de verbouwingen van de afgelopen maanden bedoeld waren voor de opvang van zo’n 35 Oekraïners.
“Toen er hier een nooddeur werd geplaatst, belde ik met de gemeente. Een ambtenaar vertelde ons dat er 35 Oekraïners komen, gezinnen met kinderen. En dat zolang de opvang duurt er ook permanent een beheerder en twee beveiligers komen. Mijn dochter met kinderen gaan eruit.”
Dat was op 13 juli, toen er intussen ook al een informatiebrief van de gemeente onderweg was naar alle huishoudens in Herbaijum.
Heel verwonderlijk
De verbouwingen waren al grotendeels uitgevoerd toen eind juli de omgevingsvergunning voor de verbouwing en opvang werd ingediend bij de gemeente. “Ik vind het heel verwonderlijk dat er een vergunning wordt aangevraagd, met tekeningen erbij, voor een verbouwing die al achter de rug is”, vindt Van der Schoot.
Vanwege de zomervakantie neemt de gemeente niet eerder dan 28 augustus een besluit over de vergunning. Rond die tijd wordt dan ook opnieuw een informatiebijeenkomst over de kwestie gehouden in Herbaijum. Daarbij zal burgemeester Marga Waanders aanwezig zijn.