
Defensie wil meer ruimte voor oefeningen op de Vliehors Range. Foto: Defensie
Een amfibische invasie met legervoertuigen op Vlieland en een langere tweede start- en landingsbaan op de vliegbasis. Dat is wat Defensie in Noordwest-Friesland wil realiseren.
Dat staat in een brief van staatssecretaris Gijs Tuinman van Defensie aan de Tweede Kamer. Daarin staat omschreven wat Defensie de komende jaren aan ruimte nodig heeft.
Zo zijn er uitbreidingsplannen voor vliegbasis Leeuwarden. Voor de verlenging van de korte baan moet 46 hectare grond worden aangekocht.
Ook moet onderzocht worden wat de impact van het geluid zal zijn op de woningen langs de Tjessingaweg in Jelsum. De verlenging moet in 2035 klaar zijn.
De korte baan van Leeuwarden is nu twee kilometer lang. Daar moet maximaal duizend meter bij komen. Die wordt verdeeld over de west- en oostzijde van de basis.
Makkelijk wordt het niet. Het gebied heeft archeologische waarde en er ligt ook een gasleiding.
Daarnaast wil Defensie meer geluid maken op de basis zelf. Het gaat dan om het proefdraaien met gevechtsvliegtuigen en het gebruik van andere voertuigen op de basis zelf.
Verder mogen er in een straal van 15 kilometer rond de basis geen gebouwen of bouwwerken komen die hoger zijn dan 150 meter.
Het oefenterrein De Vliehors op Vlieland wordt ontzien. Defensie wilde daar oefenen met Apache-gevechtshelikopters en ook met de onbemande toestellen MQ-9 Reaper, die daar dan raketten zouden afvuren. Omdat het gevaar voor de omgeving te groot is, ziet men daar nu vanaf.
Amfibievoertuigen
Wel wil Defensie ruimte hebben om met andere bommen te oefenen. Ook moet de onveilige zone rondom het gebied worden vergroot en moet het mogelijk worden om daar te oefenen met amfibievoertuigen. Dat moet dan buiten de broedperiodes van vogels plaatsvinden.
Het ministerie van Defensie hoopt zo snel mogelijk te kunnen beginnen met de uitvoering van de plannen. Daarbij, zo schrijft staatssecretaris Tuinman, wordt rekening gehouden met het versterken van de natuur en het waterbeheer.
Goede buur
Ook moet Defensie een goede buur zijn, vooral als het gaat om het leefbaar houden van gebieden. Het gaat dan bijvoorbeeld om goed overleg over te verwachten geluidsoverlast.