Liefst 17 Noordwest-Friezen hebben dit jaar een Koninklijke onderscheiding gekregen. Kijk hier wie werden verrast met een lintje.
In Harlingen werden de decorandi thuis verrast door burgemeester Sjerps. “Een complete verrassing, ze hebben me allemaal echt voor de gek gehouden,” vertelt Clemens van der Zwet.
Theo en Ada Huizenga kregen beide een onderscheiding. Ook voor hen was het een verrassing. “Theo roept, je moet naar beneden komen, de burgemeester staat voor de deur,” vertelt Ada. “Ja dag! Wat moet die hier?”
In Waadhoeke werden de nieuwe Leden en Ridders in de Orde van Oranje-Nassau naar het gemeentehuis gelokt.
“Net op rekkene!,” vertelt Johannes Wolbers. “It fielt niks oars as oars. Mar der binne sa’n soad oaren, mar dy binne dan miskien oare kear oan de beurt.”
Op Vlieland heeft burgemeester Michiel Schrier twee lintjes opgespeld:
Ellen de Rijke, 58, Vlieland
Sinds 1995 is De Rijke vrijwillige organisator van meerdere schoonmaakacties van het Vlielandse Noordzeestrand, bossen en andere openbare ruimten. Ook gaat ze regelmatig op pad om achtergelaten peuken op te ruimen rond het dorp.
Wim Molog, 54, Vlieland
Al sinds 1996 is hij werkzaam als vrijwilliger bij de KNRM (station Vlieland). Vanaf 1996 als opstapper, vanaf 1997 tot 2011 als plaatsvervangend schipper en vanaf 2011 als schipper. Ook was hij lange tijd bestuurslid bij de IJsvereniging Vlieland.
Op Terschelling werden zaterdag, koningsdag dus, nog de volgende lintjes uitgereikt:
Klazina Smit-Schaap, 83, West-Terschelling
Smit-Schaap is bij allerlei organisaties te vinden. Zo is ze penningmeester van de kerken en al jaren actief bij Christelijke vrouwenvereniging Passie (eerder Passage). Ook organiseert ze onder andere de Museumbus, die eilanders boven de 70 meeneemt op een dagexcursie. De afgelopen jaren zorgde ze intensief voor haar broer, die in 2023 overleed.
Ronald van Zandwijk, 83, Oosterend
Met overgave en energie zet Van Zandwijk zich in voor het behouden van de natuur en landschap van het eiland. Al meer dan een decennium is hij secretaris van Stichting Herstel de Grië, dat het natuurgebied in oude eer hersteld heeft. En zorgt dat het cultuurhistorisch landschap daar voor de toekomst behouden blijft.
In Harlingen waren er dit jaar vier lintjes. Die gingen onder anderen naar drie Omroep Zilt-vrijwilligers:
Clemens van der Zwet, 68, Harlingen
Van der Zwet is al zijn hele leven bezig voor de samenleving. Door de jaren heen had hij vele bestuursfuncties in de katholieke geloofsgemeenschap in Harlingen en daarbuiten. Daarnaast verslaat hij al jaren evenementen en nieuws in en rond de stad. Hij maakt het Harlingen Mien Stadsje journaal en zijn reportages zijn ook regelmatig bij Omroep Zilt te zien.
Theo Huizenga, 76, Harlingen
Huizenga is al decennialang betrokken bij allerlei organisaties in Harlingen. Zo is hij vrijwilliger bij wijkvereniging De Spiker, maar ook bij het verzorgingshuis met dezelfde naam. Bij De Batting verzorgde hij jaren dieren en acteert hij bij het Harlinger Volkstoneel. Als penningmeester zette hij zich in voor zeemanskoor The Sound (eerder Windkracht 10). Hetzelfde werk deed hij bij Omroep RSH, voorloper van Zilt. De laatste jaren was hij bij ons bestuurslid.
Ada Huizenga-Wiersma, 69, Harlingen
Ada Huizenga was, net als haar man Theo, actief bij wijkvereniging De Spiker. En dat al 42 jaar, als voorzitter en secretaris. Ze richtte het Harlinger Volkstoneel mede op, zat in de personeelsvereniging van MCL Harlingen en De Batting en was bestuurslid (en is nu nog notulist) bij Ondernemend Harlingen. Naast al dat werk heeft ze ook nog tijd voor Zilt. Zo heeft ze onder anderen jaren gepresenteerd en reclames ingesproken.
Hendrik Dijk, 75, Wijnaldum
Al bijna twee decennia lang is Hendrik Dijk bezig met Groepsschuilplaatsen Type P, kleine betonnen gebouwen die net voor de Tweede Wereldoorlog werden gebouwd. Hij bracht de bunkers in kaart, fotografeerde ze en probeerde zoveel mogelijk verhalen bij elkaar te brengen. Dat werd het boek Uit beton gegoten, wat in 2021 uitkwam. Sinds die tijd heeft hij ook niet stilgezeten: ondertussen werkt hij aan fietsroutes en informatie bij de bunkers.
In Waadhoeke werden maar liefst negen onderscheidingen ingedeeld. Twee van hen werden Ridder:
Jantje Brinkman-Dijkstra, 77, Dronryp
Brinkman-Dijkstra was jarenlang scriba van twee regionale kerkvergaderingen van de PKN. Nog steeds is ze actief, als preekvoorziener van de Protestantse Gemeente Dronryp, als lid van de identiteitscommissie van verzorgingshuis Nij Statelân en als cliëntenraadslid van de verzorgingshuizen van Palet in Noord-Friesland. Eerder zette ze zich ook in voor onder andere Humanitas en het Koninklijk Toonkunstkoor Concordia.
Johannes Wolbers, 68, Oosterbierum
Er is eigenlijk geen vereniging of organisatie te vinden in Oosterbierum waar Wolbers géén bestuurslid is geweest. Van kerk tot kaatsvereniging en van dorpshuis tot dorpsbelang, Wolbers zet zich er al een halve eeuw voor in. Daarnaast maakte hij ook nog zeventien jaar deel uit van de Werkgroep Roemenië.
Daarnaast zijn nog zeven Waadhoekers Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden:
Johannes de Boer, 70, Deinum
Al ruim veertig jaar zet De Boer zich in voor de Deinumer samenleving. Hij is betrokken bij de kerk en verenigingen als Dorpsbelang, Sportferiening Deinum en de begrafenisvereniging. Maar ook bij de inwoners.
Dirk Elsma, 72, Dronryp
Elsma zet zich al jarenlang in voor allerlei projecten in Dronryp. Dorpsbelang Dronryp, Stichting Molens in Menaldumadeel, MFA d’âld skoalle, Werkgroep Biodiversiteit Dronryp en Iepenloftspul Dronryp: allen kunnen rekenen op zijn onvoorwaardelijke inzet. Het Iepenloftspul zelfs al drie decennia lang.
Willem Koopmans, 70, Franeker
Ruim twintig jaar geleden kreeg de echtgenote van Willem een hersenbloeding. Sindsdien kan zij elke dag rekenen op zijn liefdevolle zorg. Daarnaast klust Willem belangeloos voor het Keatsmuseum, kaatsvereniging Jan Bogstra en de Botniastins, is hij Rayonhoofd bij de Fietselfstedentocht en voorzitter van de Protestantse Gemeente Franeker.
Jochum Jan Pottinga, 81, Franeker
Na zijn pensioen is Pottinga niet achter de geraniums gaan zitten. Hij werd chauffeur bij zorgboerderij Slachtehiem, ging aan de slag voor Humanitas, het Keatsmuseum en de Agrarische Dagen en doet klusjes bij eenzame, bejaarde en minderbedeelde mensen.
Libbe Riemersma, 78, Franeker
Tal van organisaties hebben gebruik kunnen maken van de financiële expertise van Riemersma. De Protestantse Gemeente Franeker en de Franeker Tennis Club, bijvoorbeeld. Maar ook bij het pontje van Keimpetille paste hij goed op de centen.
Ludwig Seerden, 61, Franeker
Al vier decennia lang is Seerden druk met het kaatsen in Franeker. Hij werkt mee aan de PC en was jarenlang voorzitter van KV Jan Bogtstra. En als echte Franeker hielp hij zelfs het Harlinger Lanenkaatsen nieuw leven inblazen.
Minze Tolsma, 80, Franeker
Met dank aan Tolsma staat er in Satu Mare in Roemenië een bejaardenhuis. Dat deed hij met de werkgroep HarFra, en leden van de vrijgemaakte kerk in Noordwest-Friesland. Ook deed hij jaren de financiën bij de Christelijk Gereformeerde Kerk De Voorhof. Nog steeds is hij koster bij de Franeker kerk.