Eeuwen na de bouw draait het Planetarium in Franeker nog steeds precies. Maar elke vier jaar moet directeur Adrie Warmenhoven nog wel de zolder op om de schrikkeldag door te voeren.
‘Plat op het lijf, en vooral met een kort endje kaars op de blaker, voorzichtig om geen brand te veroorzaken’: met die instructie ging Adrie Warmenhoven donderdagochtend de zolder op.
Elke vier jaar gaat de directeur van het Eise Eisinga Planetarium aan de slag met de opdracht van de bouwer. “Volgens de instructie van Eisinga gaan we naar boven, naar het raderwerk.”
“Dan maken we het buitenste datumwiel los, die heeft Eisinga speciaal voor deze dag zo geprepareerd, en zetten we de datum weer terug naar het begin van 28 februari.”
“Zo creëren we als het ware een extra dag, terwijl ondertussen de rest van de hemellichamen natuurlijk kunnen doorbewegen. Want die kalender is per slot van rekening door mensen bedacht.”
Na de bouw van het Planetarium maakte Eisinga een uitgebreid instructieboek om de boel draaiende te houden. Inclusief dus de tip om met een korte kaars naar boven te gaan.
“Het geeft maar aan hoe goed Eisinga het allemaal heeft beschreven,” vertelt de directeur. Al volgt hij die anno 2024 niet helemaal meer op.
“Ik ga niet met de kaars naar boven, dat zou voor de brandveiligheid niet goed zijn,” lacht Warmenhoven. “Nu hebben we gelukkig boven elektrisch licht.”
Warmenhoven ziet het ieder geval niet als vervelend klusje. “Ik vind het natuurlijk hartstikke leuk om te doen, want op moment dat je zo met je handen aan dat radarwerk zit, kun je eigenlijk niet dichterbij Eisinga komen. Dus dat voelt heel goed.”