Bij de bouw van een woning bij het Stryper Kerkhof is mogelijk archeologisch materiaal verloren gegaan. De gemeente liet de grond bij het oudste deel van Terschelling niet onderzoeken, voor er gebouwd mocht worden.
Een boerderij die vlak tegen het kerkhof bij Midsland lag, is gesloopt. “Die was helemaal afgeleefd. Ik kan me voorstellen dat men zegt; het ouwe spul weg en we bouwen mooi een nieuw huis”, zegt Nico Brinck.
Samen met andere Terschellingers houdt hij de bouw al een tijdje in de gaten. Want de plek waar de boerderij stond, is nog veel ouder.
“Het schijnt dat hier al bewoning was in 850 na Christus. Als het zo stijf tegen het kerkhof aanligt, kan je verwachten dat onder je boerderij ook nog iets te zien is.”
Of dat inderdaad zo was, is niet onderzocht. Terwijl het gebied officieel is aangemerkt als grond waar mogelijk archeologische resten liggen. De gemeente heeft een taak om zulke grond te onderzoeken en zo nodig te beschermen.
Maar onderzoek is pas verplicht bij grotere projecten, zegt wethouder Gea van Essen. “Bij bouwprojecten groter dan 2.500 vierkante meter moet onderzoek worden gedaan. Dit gaat om een woonhuis, die is niet groter dan 2.500 vierkante meter.”
Vondsten
Maar zó dichtbij het Stryper Kerkhof geen onderzoek verbaasde ook de wethouder. “Ik ben zelf een aantal keren wezen kijken tijdens de graverij, omdat ik dacht ‘zou daar niet ook wat…’.”
“Je kon heel mooi de bodemstructuren terugzien, maar aan bouwvondsten is volgens mij niks of nagenoeg niks gevonden”, zegt Van Essen.
De grond nu nog onderzoeken heeft weinig zin, zegt Brinck. “Wat eruit gehaald is zou je misschien nog een paar vondsten kunnen doen, maar het is allemaal uit z’n verband gerukt of het is kapot. De waarde daarvan is heel weinig, terwijl de plek een heel hoge archeologische waarde heeft.”