Hij kost 5.500 euro, heeft duizenden pagina’s en weegt zo’n 4,5 kilo. Dus speciaal is ‘ie zeker: de heruitgave van de bijbel van Bach. Het boekwerk met aantekeningen geeft een uniek kijkje in de ziel van de componist.
Eigenlijk ziet het boekwerk er precies uit zoals die ook op de plank stond bij Johann Sebastian Bach, toen die in 1750 overleed.
Zijn bijbel kwam in Amerika terecht. “Daar zijn ze er natuurlijk wel verrekte zuinig op”, vertelt Dingeman van Wijnen.
De Franeker uitgever moest dan ook een berg werk verzetten om de heruitgave te kunnen maken. “Het idee dateert al uit de jaren ’90.”
“Maar om dan toestemming te krijgen om elke pagina te fotograferen”, vertelt Van Wijnen, “dat is al heel wat.”
Het is dan ook een kroon op het werk van de uitgever. “De bekendheid geven aan de kennis over Bach, zijn muziek en zijn leven. Ik vind het mooi dat ik daar een steentje aan heb kunnen bijdragen.”
Bachs bijbel geeft niet alleen nieuwe perspectieven op het geloof, maar vooral ook op het leven van de componist. Bijna is het een soort dagboek.
“Het is een document over Bach, zoals we dat eigenlijk nog niet hadden”, zo zegt de uitgever.
“Hij was dag en nacht met maar één ding bezig: muziek schrijven. Over zijn leven weten we wel veel van mensen om hem heen. Maar brieven schrijven of dingen opschrijven deed hij eigenlijk niet.”
“Dus over wat hem ten diepste bewoog, weten we maar heel weinig”, zegt Van Wijnen. “Totdat een jaar of 80 geleden deze bijbel tevoorschijn kwam.”
Al kost de bijbel een rib uit je lijf, er kwamen meteen na de aankondiging bestellingen binnen. “Tot mijn verbazing waren er mensen die dat direct deden: die zeiden ‘wat is het bankrekeningnummer? Ik betaal gelijk’.”
Bij de heruitgave zit een begeleidend boek, met deskundigen die de woorden van Bach uitleggen.
“Wat zie je nou, als je in die bijbel kijkt?”, legt Van Wijnen uit. “Daar hebben we een aantal echte Bach-kenners over gevraagd.”
De Bijbel wordt maandag 18 december gepresenteerd in de Martinikerk in Franeker. Die plek is onder anderen gekozen vanwege het orgel.
“We hebben hier een kerk met een organist, Jochem Schuurman, die bewezen heeft Bach prachtig te kunnen spelen”, zegt Van Wijnen.
De bijeenkomst is vrij toegankelijk, al wordt een aanmelding op prijs gesteld. “En het liefst natuurlijk een dikke beurs meenemen en meteen een exemplaar bestellen.”