
Foto: Omroep Zilt, Douwe Talma
Het onderhoud en restauratie van een monumentaal pand kost veel geld. Zeker als het vervallen is en helemaal opgeknapt moet worden.
Zo ook een boerderij aan de Hamerenweg in Froubuurt. Die werd in 1860 gebouwd en ziet er nu uit als een ruïne.
Toch kochten Dylan Offenberg en Fathaya Offenberg-Beerends uit Amsterdam de boerderij: “We zijn de uitdaging aangegaan.”
Want een uitdaging is het zeker. “De meeste mensen die hier voorbij komen denken, wat is dit voor ruïne?”, zegt Dylan.
“De muren staan helemaal scheef, het staat bijna op instorten. Toch hebben we een goeie aannemer gevonden, samen met de architect. Die kunnen er nog wat moois van maken.”
Ondertussen is het voorhuis verbouwd, nu de schuur nog. “Dat gaat een mooie onderneming worden.”

“Uiteindelijk moet er een groepsaccommodatie komen, waar je ook kan trouwen en vergaderen. Een minicamping, theetuin, we hebben grootse plannen.”
Voor het zover is, gaat er wel wat tijd over heen, vertelt Fathaya. “We kregen vanuit de gemeente meteen enthousiaste reacties. Dat was mondeling, om het echt voor elkaar te krijgen duurt wel lang, dat kost wel veel tijd en geld.”

“Je hebt een planbureau nodig om de bestemming te wijzigen.” Ondertussen heeft de gemeenteraad van Waadhoeke dat ook gedaan.
Maar dat kostte wel wat tijd. “We zijn nu twee jaar verder vanaf de aankoop. Als het goed is is het volgende maand helemaal rond, dan komt ook de vergunning voor het herbestemmen van de schuur.”

Er staat nog heel wat te gebeuren. “Het dak erop, met ramen omdat je natuurlijk wel lichtinval wil hebben”, vertelt Fathaya. “Binnen gaan we de hele houtconstructie terug laten komen.”
“We gaan zoveel mogelijk opnieuw terugbrengen”, vult Dylan aan. “De oude contouren van de boerderij, de staldeuren brengen we weer mooi op hun plek. Dat je als bruidspaar prachtig hier naar binnen kan lopen.”

Maar voor het eerste gelukkige stel daar in het huwelijksbootje stapt, moet er nog flink wat geïnvesteerd worden.
“Oehhh, nou, heel veel”, lacht Fathaya. “We hebben het begroot met het idee: zo kunnen we het aan.” Ondertussen is dat bedrag wel wat opgelopen.
“De plannen die je toch zó wil maken, dat het voor iedereen straks echt iets moois is, dat kost heel veel geld. Het gaat rustig in de zes nullen.”