Bij de Slachtemarathon verzorgen volgend jaar een kleine 50 korpsen en koren muziek. De organisatie wil de komende editie een prominente rol geven aan cultuur.
Het moet een route van 42 kilometer vol met muziek worden. De ruim 15.000 wandelaars en hardlopers over de Slachtedyk zullen na 15 juni nog wel een week een deuntje in hun hoofd hebben, hoopt Annewiep Bloem van de organisatie.
“We willen een repertoire aanbieden met diversiteit in de muziek”, zegt ze. “Maar de basis is het nummer ‘Hop’ van trompettist Eric Vloeimans. Een heel simpel, aanstekelijk en vrolijk deuntje.”
De prijswinnende Vloeimans zal het geheel begeleiden. De jazzmuzikant zorgt op 15 juni aan de Waddenkust bij Oosterbierum voor de muzikale opening van het evenement. De deelnemers beginnen daar aan de tocht naar Raerd.
“Vloeimans laat zich daar inspireren door het Wad. Met dat thema sturen we de eerste wandelaars weg.”
Tientallen korpsen en koren
Onderweg komen de deelnemers dus nog eens 40 tot 50 korpsen en koren tegen die voor de muziek zorgen. “De Slachte is cultureel erfgoed, maar wij vinden dat ook onze korpsen en koren cultureel erfgoed zijn. Dat past heel goed bij elkaar”, vindt Bloem.
“Het wordt best bijzonder”, legt ze uit. Het aantal deelnemers is groot. “Maar het is ook een podium van 42 kilometer. Dat is nogal wat.”
“We bieden jong muzikaal talent uit de provincie ook een podium dit jaar”, vertelt Bloem. “Kinderen die er met kop en schouders bovenuit steken bijvoorbeeld, die soleren met de orkesten.”
Maar ook Nij Talint Orkesten zijn te horen. “Wij willen laten zien dat iedereen muziek kan maken.”
Ieder dorp z’n eigen programma
“We zijn veel van plan”, vertelt Bloem. “Niet alleen korpsen en koren, maar de 22 betrokken dorpen bedenken ook elk hun eigen cultuurprogramma.”
Achlum zet zich neer als het Venetië van Fryslân, Boazum laat zich inspireren door De nacht fan Boazum en Wommels haakt aan met Slachtepop.
“Inwoners van Hitzum worden ‘prommen’ genoemd, dus zij maken een mooie pruimengaard waar mensen kunnen zitten en naar muziek kunnen luisteren. Zij worden verantwoordelijk voor een oase op Sopsum. ”
Bloem is met een collega al sinds de zomervakantie bezig met het muzikale programma bij de Slachte. Het is nog een flinke klus, vertelt ze.
“We hebben al een hele lijst met die korpsen en koren, maar de kunst is nu om de goede locaties uit te zoeken. Het moet allemaal goed op elkaar aansluiten. We willen ook zorgen voor een paar stukken waarin het stil is, je wilt niet de hele tijd muziek aan het hoofd hebben.”
De reguliere kaartverkoop voor de Slachtemarathon begint over exact een maand: op 13 januari.