Oerol gaat eind deze week van start met een nieuwe directeur. De Engelsman Mikey Martins ziet dat het festival op Terschelling tegen zijn grenzen aanloopt in de natuur en beseft dat het kleiner moet. “We moeten niet groter worden, dat is geen succes voor ons.”
Zijn eerste kennismaking met Oerol was twintig jaar geleden, toen hij op Terschelling was met zijn straattheateract The Incredible Bull Circus. Ze waren op tournee en kwamen net bij een festival in Dublin vandaan. Na Oerol stonden ze op het Glastonbury Festival in Engeland.
“Toen we hier aankwamen voelde het zo rustig en prettig”, vertelt Martins. “De relatie met de natuur, en de ruimte tussen alles. Veel festivals zijn heel druk en dicht op elkaar in het centrum van een stad. De sfeer hier was uniek, ik had nog nooit zoiets gezien.” Hij werd verliefd op het festival.
Sindsdien kwam hij bijna elk jaar terug naar Oerol als bezoeker. In al die jaren heeft hij van alles gedaan: van maker en producent tot programmeur en artistiek leider van vooral het straattheater, circus en locatietheater.
Grote uitdagingen
Er liggen grote uitdagingen voor Oerol. Zoals meer regels voor het werken in kwetsbare natuur en het trekken van een jonger publiek. Maar Martins ziet dit als kansen.
“De jongere generaties zijn zich meer bewust van en meer geïnteresseerd in klimaatverandering”, zegt hij. “Dus kom hierheen. Zodat je niet alleen cultuur van hoge kwaliteit kan beleven, maar ook in de natuur kan zijn.”
Daarnaast is er volgens Martins altijd nog wel plek om zelf te kamperen op Terschelling bij Oerol. “We moeten het meer hebben over de algehele ervaring van Oerol in plaats van al die losse programmaonderdelen.”
Wel beseft hij dat Oerol geen gemakkelijk festival is om zomaar even naartoe te gaan: praktisch en financieel.
“We moeten erom denken dat cultuur niet alleen bedoeld is voor een bepaalde groep mensen: het is voor iedereen. We werken er hard aan om het festival toegankelijker te maken.”
Vasteland
Zo programmeert Oerol dit jaar voor het eerst ook op het vasteland. Het Franse Compagni XY geeft vanaf dinsdag verrassingsoptredens in de Leeuwarder wijk Huizum.
En Groupe ZUR, ook uit Frankrijk, speelt na Oerol nog een paar voorstellingen in Harlingen.
Wat Martins droombeeld is van Oerol over tien jaar? “We willen niet groter worden, dat is voor ons geen succes. Het gaat om de betekenis die het festival kan hebben. Zoals het perspectief dat de makers ons kunnen bieden. Dat is belangrijker dan ooit, want er is veel verdeeldheid in de maatschappij.”
“Op het festival vormen we een kleine gemeenschap waarin vreemden vrienden worden. Maar, we moeten niet vergeten om ook plezier te hebben. Daar gaat het toch vooral om bij een festival.”