De kerk van Pietersbierum wordt opgeknapt en omgebouwd tot plek voor culturele activiteiten. Geen vreemde bestemming, de kerk was de afgelopen jaren al atelier en galerie van een kunstenaar.
Om het geld dat nodig is bij elkaar te krijgen, wordt nu zijn erfenis verkocht.
“Hier rechts moet een wc komen”, zegt Piet Kingma, als we door een van de vier ingangen de kerk van Pietersbierum instappen. “En hier zit al een keukentje, maar ook dat moet worden aangepakt.” Gerlof Zijlstra wijst intussen op een paar zagen die zijn achtergebleven.
Kingma en Zijlstra zijn van de Stichting tot Behoud Kerktoren Pietersbierum. Die stichting werd in 2016 eigenaar van de toren en liet die opknappen.
Vorig jaar kregen ze ook het schip van de kerk in eigendom. Dat was nadat de vorige eigenaar, kunstenaar Klaas Werumeus Buning, overleed.
Werumeus Buning kocht de kerk in 1999 voor een gulden. Hij schermde de kraak af – het orgel was daar toen al verwijderd – met een houten wand met ramen en maakte er zijn atelier van. “Dan kon hij in ieder geval warm werken”, verduidelijkt Zijlstra.
Als we de kerkzaal instappen, lijkt het alsof de kunstenaar daar nog altijd aan het werk is.
Tegen een van de lange wanden brandt een kacheltje en overal staan zijn schilderijen, boeken en gereedschap. Ik krijg bijna het gevoel dat hij er ieder moment weer kan binnenstappen.
De beide mannen helpen me uit de droom. Toen Werumeus Buning twee jaar geleden overleed, liet hij een kerk, maar ook een huis, vol met spullen achter.
Er gingen wat dingen naar familie, maar voor een groot deel moest de stichting zich ermee redden. “Alleen al aan tubes verf hadden we een kar vol.”
Waardevollere zaken zijn achtergebleven en staan nu opgesteld voor een verkoopdag. Dat geldt ook voor een twintigtal van zijn eigen schilderijen, die de kunstenaar aan de stichting heeft nagelaten. Op een geel memobriefje zijn de prijzen geschreven die een taxateur eraan heeft toegekend.
“Ik ben heel benieuwd wat de verkoopdag zal opbrengen”, zegt Kingma. Die opbrengst wordt gebruikt voor de opknapbeurt van de kerk.
Tussen de spullen van Werumeus Buning door is duidelijk te zien dat die nodig is: slecht pleisterwerk op muren en plafond en de houten vloer is lang niet vlak.
Niet alleen aan de binnenkant moet worden gewerkt, ook het dak heeft een opknapbeurt nodig. Mogelijk zijn er nog goede stukken, maar de stichting houdt er rekening mee dat het helemaal moet worden vervangen.
“De muren zijn gelukkig nog wel goed”, constateert Zijlstra.
Het aanpakken van de kerk – de kosten worden geschat op minstens twee ton – is ook bedoeld om het gebouw een nieuwe functie te geven.
Het moet een plek voor culturele activiteiten worden. “Concerten bijvoorbeeld, of eens een kerstmarkt”, licht Kingma toe.
Ook zal de kerk elk jaar een paar maanden als atelierruimte verhuurd worden aan een kunstenaar. Dat idee komt niet van de stichting, maar van Klaas Werumeus Buning.
Hij liet het in zijn testament opnemen. “En er is belangstelling voor”, zegt Zijlstra. “Ik heb de eersten al aan de deur gehad.”
Werumeus Buning overleed in 2022 op 67-jarige leeftijd. Als we tot slot nog een rondje om de kerk maken, komen we ook langs zijn graf. “Op de zonkant”, zegt Kingma. “Waar hij ook altijd in de middag even zat.”
Op de opvallende blauwe steen staat niet veel tekst, maar wel dat hij eigenaar van de kerk is geweest. “Daar was hij heel trots op.”