Peter Tuinman heeft donderdag de eerste Rense Westra Oeuvre Award in ontvangst genomen. De acteur maakte ook bekend gestopt te zijn, al houdt hij de deur nog op een kleine kier voor een film in Franeker.
De prijs werd bijna tien jaar geleden in het leven geroepen door regisseur Steven de Jong, als eer en ter nagedachtenis aan de acteur die in 2015 overleed.
De oeuvre-award gaat naar acteurs die veel betekend hebben voor Nederlandse films of series, maar daar (te) weinig waardering voor krijgen. “Een ambassadeur voor de oernederlandse film,” zo zegt De Jong.
De Rense Westra Award is een publieksprijs: meer dan 3.500 mensen brachten hun stem uit.
Tuinman is hier vooral bekend van Friese producties als De Dream, De Fûke en Dankert en Dankert. Ook was hij te zien in bijvoorbeeld Baantjer, Flikken Maastricht en de musical Soldaat van Oranje.
Naast Peter Tuinman waren ook Kitty Courbois en Aart Staartjes genomineerd. “En dan is het ook maar goed dat Peter ‘m krijgt, want die andere twee zijn overleden,” lacht De Jong.
De uitreiking liet ook wel even op zich wachten. “Hij heeft jaren bij mij op de schoorsteenmantel gestaan,” vertelt de regisseur. Dat kwam onder anderen door corona en omdat Tuinman in het buitenland zat.
Donderdag zaten De Jong en Tuinman samen in de studio van Omroep Zilt en kon de prijs dan éindelijk uitgereikt worden. Een soort kroon op de 50-jarige carrière van de acteur.
Want de acteur is ondertussen gestopt, zo maakte hij bekend. Al houdt hij de deur nog wel op een kier voor de film over Eise Eisinga.
Tuinman is erg blij met de prijs, vertelt hij. “Weet je waarom ik dit ook zo mooi vind? Omdat ik weet dat je ongelooflijk veel voor Rense hebt betekent.”
“Ik vind dit echt fantastisch, zeker ten aanzien van Rense. Ik heb altijd bewonderd wat hij deed.”
“En weet je wat zo leuk is? Mijn naam staat er op,” zegt Tuinman. “Ik heb ook een Gouden Kalf. Daar staat op: het jaar, beste acteur, en daar staat dus onder: Petes Tuinman.”
De Rense Westra Award werd tien jaar geleden in het leven geroepen. Hoewel de eerste uitreiking dus lang op zich liet wachten, hoopt De Jong op een doorstart.
“Dat je om de, ik zeg maar wat, vijf jaar een ambassadeur in het zonnetje kan zetten.”
Maar daar heeft hij wel hulp bij nodig. “We hopen er partijen bij te krijgen. Degene die zich daartoe geroepen voelt, kan zich melden bij de Filmambassade.”