Komende zondag is het Pinksteren. Dat levert een lang weekend op, want ook Tweede Pinksterdag zijn veel mensen vrij. Maar wat ís Pinksteren eigenlijk?
Wanneer is het Pinksteren?
Pinksteren valt altijd tien dagen na Hemelvaartsdag. Die dag valt veertig dagen na Pasen – dus Pinksteren is vijftig dagen na Pasen. Daarmee is ook gelijk de naam Pinksteren uitgelegd: het woord komt van het Griekse woord Pentèkostè, dat ’50’ betekent. De Paastijd duurt bij sommige kerken van Pasen tot en met Pinksteren, dus vijftig dagen.
Wat vieren we met Pinksteren?
Pinksteren is het ‘feest van de Geest’. Christenen vieren dat die dag de Heilige Geest werd uitgestort. In het Bijbelboek Handelingen wordt beschreven dat de leerlingen van Jezus in een bovenkamer bij elkaar waren, toen ze het geluid van een geweldige windvlaag hoorden. Op hun hoofden verschenen vlammen en ze begonnen in andere talen te vertellen over “de grote daden van God”. Overigens had Jezus de komst van de Heilige Geest al aangekondigd, toen Hij anderhalve week eerder naar de hemel ging.
Was er ook niet iets met dronken leerlingen?
Inderdaad, toen de discipelen (ander woord voor leerlingen) in andere talen begonnen te spreken, zeiden de andere aanwezigen spottend dat ze wel dronken zouden zijn. Geen gekke gedachte, overigens. Het Pinksterfeest is in de joodse traditie namelijk het Wekenfeest, een oogstfeest: het feest markeert het einde van de tarweoogst, dat met Pasen (Pesach) begint. En dan wordt ook nog wel een goed glas wijn gedronken, want het is immers feest.
Maar de leerlingen waren niet dronken, zeker niet vanwege het tijdstip dat de Geest werd uitgestort. Dat gebeurde namelijk rond het derde uur na zonsopgang – rond 9 uur ‘s ochtends dus.
Wat gebeurde er nog meer, die eerste Pinksterdag?
Omdat het een religieus feest was, waren veel joden van buiten Israël in Jeruzalem. De schrijver van Handelingen (de evangelist Lucas) meldt dat Parten, Meden en Elamieten, inwoners van Mesopotamië, Judea en Kappadocië, mensen uit Pontus en Asia, Frygië en Pamfylië, Egypte en de omgeving van Cyrene in Libië, inwoners van Rome die zich in Jeruzalem hadden gevestigd en ook mensen uit Kreta en Arabië de leerlingen hoorden praten – iedereen in hun eigen landstaal, en niet in het Hebreeuws, de religieuze taal die al deze joden met elkaar verbond.
Na een gepassioneerd betoog van de discipel Petrus, lieten ongeveer drieduizend mensen zich dopen. Daarom wordt Pinksteren ook het feest van de kerk genoemd, omdat dit de eerste grote activiteit was van de volgelingen van Jezus Christus.
De Heilige Geest wordt in de Bijbel vaak aangeduid als een duif. Daarom zie je vaak afbeeldingen van duiven als het om de Heilige Geest gaat.
Wat is er allemaal te doen tijdens het Pinksterweekend?
In Biddinghuizen is de jaarlijkse Pinksterconferentie Opwekking bezig. Van vrijdag 17 mei tot en met zondag 20 mei komen zo’n 60.000 christenen uit allerlei kerken samen. Met dit aantal is Opwekking het grootste (christelijke) festival van Nederland.
In Wijnjewoude wordt in hetzelfde weekend het festival 3:16 gehouden. De naam is een verwijzing naar Johannes 3 vers 16, waar staat: “Want God had de wereld zo lief dat Hij zijn enige Zoon heeft gegeven, opdat iedereen die in Hem gelooft, niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.”
Daarnaast zijn natuurlijk ook de meubelboulevards weer open.
Ook op Omroep Zilt staan we stil bij Pinksteren: zondag hoor je vanaf 9.00 Fryslân Sjongt Gospel en om 9.30 uur een kerkdienst.