De lekkerste snert van Fryslân komt uit Sint Anne. Siem Willem van Steinvoorn is de winnaar geworden van de snertwedstrijd van Omrop Fryslân.
De jury is unaniem in het oordeel. Van 20 deelnemers is de snert van Van Steinvoorn de lekkerste, zegt juryvoorzitter en topkok Reitse Spanninga. Naast hem bestaat de jury uit weervrouw Tjitske Wiebenga en docent Jappie de Jong (voedingsmiddelentechnologie).
De smaak geeft de doorslag, zegt Spanninga. “Deze snert proefden we als één van de laatsten. Het was een soort eureka-moment.”
“Alle ingrediënten zitten erin. En de struktuur is ook heel goed. Het moet net van de lepel aflopen: 90 procent van de snert die we geproefd hebben, was te dik.”
Niet meedoen
De 50-jierrige van Steinvoorn werkt in het dagelijks leven bij de gemeente Súdwest-Fryslân. Hij wilde eerst helemaal niet meedoen aan de snertwedstrijd.
“Mijn zusje heeft me overgehaald. De vorige keer dat Omrop Fryslân de lekkerste snert van Fryslân zocht wilde ze ook al dat ik mee zou doen.”
Toen hield hij de boot nog af. “Maar nu dacht ik: ik doe het gewoon.”
Geheim
Zijn geheim? “Je moet er de tijd voor nemen. Ik ben vier en een half uur bezig geweest.”
De tijd nemen is niet het enige dat de snert van Van Steinvoorn zo goed maakt. “Ik heb verse ingrediënten gebruikt;. En worst van de slager. Die moet je er niet meteen in doen, maar op het laatst. Dan houd je de ‘bite’.”
Snert zonder worst
Worst is een belangrijke smaakmaker van snert. En toch was er een kandidaat die een vegetarische variant gemaakt had, met oesterzwammen.
“Die was ook opvallend lekker”, zegt Spanninga. “Die had genoeg vulling.” De vegetarische snert eindigde buiten de top drie. “Maar wel in de top 10”, zegt Spanninga.
Mem of beppe
Het winnende recept van Van Steinvoorn is over de jaren wel veranderd, zegt hij. “Dit is echt anders dan de snert die ‘mem’ vroeger maakte. Ik pas steeds wat aan.”
Zulke aanpassingen hebben de meeste kandidaten wel gedaan, zegt Spanninga. “Maar ze zeggen eigenlijk allemaal: de basis, die ligt bij mem. Of beppe.”