Stichting ‘Rembrandt en Saskia op het Bildt’ krijgt van de gemeente Waadhoeke eenmalig 75.000 subsidie voor een ‘Rembrandt en Saskia Experience’ in de Van Harenskerk in Sint Anne.
Het geld is bedoeld voor de zogenoemde kwartiermakersfase. Dit is een periode van ongeveer één jaar waarin de stichting voorbereidingen treft voor de daadwerkelijke realisatie van het project. Na afloop van die fase wordt dan bekeken of het project definitief levensvatbaar is of toch moet worden afgeblazen.
Met het belevingsproject wil de stichting het verhaal ‘Rembrandt en Saskia’ en de relatie met Sint Anne nadrukkelijker onder de aandacht brengen.
Het kerkelijk huwelijk van de wereldwijd vermaarde Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn en de in Leeuwarden geboren Saskia (van) Uylenburg vond op 2 juli 1634 plaats in Sint Anne.
Zwaar huwelijk
Totdat zij in mei 1635 naar Amsterdam verhuisden, woonde het jonge echtpaar in bij Saskia’s familie op de hoek van wat nu de Jodenbreestraat heet.
Saskia was Rembrandts grote liefde, maar hun huwelijk ging bepaald niet over rozen. Overspel en de vroegtijdige dood van hun eerste drie kinderen wierpen trokken er een zware wissel op.
Saskia overleed in 1642 op dertigjarige leeftijd kort na de geboorte van hun vierde kind Titus, waarschijnlijk aan de gevolgen van tuberculose. Rembrandt is daarna nooit meer hertrouwd.
In de Van Harenskerk zijn nog altijd sporen van het huwelijk terug te vinden. Tegenover de kerk staat sinds 1989 een brozen standbeeld van Saskia en Rembrandt.
Hun huwelijk gold als hét society-huwelijk van die tijd, maar is tegenwoordig nauwelijks meer bekend onder het grote publiek.
De stichting ‘Rembrandt en Saskia op het Bildt’ vindt dat ”een gemiste kans” en wil daar met een permanente, multimediale belevingstentoonstelling in de kerk verandering in brengen. Al sinds 2018 worden er plannen voor gemaakt.
B en W van Waadhoeke wilden het subsidieverzoek aanvankelijk niet honoreren, maar de fracties staken daar met een raadsbreed amendement een stokje voor.
Volgens de raad is het “initiatief uit de samenleving een belangrijke impuls voor de recreatie en de economische dynamiek op het voormalige Bildt en in Sint Annaparochie” en moet het om die reden door de gemeente omarmd worden.
Het aangepaste collegevoorstel om de subsidie alsnog toe te kennen, komt donderdag 26 november aan de orde in de raad.