De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen (VBZH) maakt zich zorgen over de plannen van de gemeente Terschelling om het masterplan voor de haven te annuleren. De vereniging benadrukt het belang van de haven voor de historische zeilschepen en hun inkomsten.
“Onze schepen zijn beeldbepalend voor Terschelling en dragen substantieel bij aan de economie van het eiland,” zegt Gijs van Hesteren. “Ze horen bij het beeld van Terschelling.”
Van Hesteren sprak in bij een speciale commissievergadering van de gemeente Terschelling over de haven. Hij deed dat mede namens Cockie Schilperoort van de BBZ, de landelijke vereniging voor beroepschartervaart.
Voor de bruine vloot is Terschelling een belangrijke bestemming. Als ze in de toekomst geen goede plek kunnen krijgen in de haven is dat een flinke financiële tegenvaller voor de schepen. Maar volgens Van Hesteren geldt dat net zo goed voor het eiland zelf.
“Onze gasten besteden gemiddeld 30 euro per persoon per nacht op het eiland. In 2021, een coronajaar, leverde dit in totaal 2,2 miljoen euro op voor de lokale economie.”
De VBZH, die 70 schepen vertegenwoordigt, is vooral teleurgesteld over het gebrek aan communicatie vanuit de gemeente. “We lazen in de krant dat alle havenontwikkelingen weer ter discussie staan. We hadden liever direct van het college gehoord wat de stand van zaken is,” aldus Van Hesteren.
Een voorgestelde tijdelijke oplossing is het laden en lossen van vrachtschepen naar de werkhaven aan de oostzijde. Op die manier kan de Willem Barentszkade ontlast worden tijdens de werkzaamheden.
De Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen noemt dat onrealistisch. “In 2017 werd deze optie al als nautisch onhaalbaar bestempeld. Het is voor ons onbegrijpelijk waarom dit opnieuw op tafel ligt.” De vereniging is vooral bang dat er dan minder schepen in de haven kunnen liggen.
Ze vragen dan ook aan de gemeente om geen haastige beslissingen te nemen. “De damwanden van de huidige aanlegplaats kunnen nog 10 tot 15 jaar mee. Er is genoeg tijd om goed onderzoek te doen en betere oplossingen te vinden,” legt Van Hesteren uit.
Als mogelijke oplossing voor de lange termijn wijst hij op een eerdere studie. “Die studie stelde voor om een aanleglocatie bij het Lichtje te maken. Dit lijkt een goede optie, zowel voor onze schepen als voor het eiland. Laat dat verder onderzocht worden. Wij zijn niet boos, maar wel bezorgd.” besloot hij.
De ambtenaar en de wethouder van de gemeente gaven tijdens de vergadering aan open te staan voor een gesprek.