
Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Rutger Rog
Inwoners van Harlingen willen vaker boa’s zien in de avond, het weekend en bij jeugdoverlast. Het college kiest voorlopig niet voor uitbreiding van het team, maar voor meer inzet buiten kantoortijden.
De gemeente Harlingen beschikt over vier fte buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s), en heeft daarmee het hoogste aantal boa’s per inwoner van alle Friese gemeenten. Zij houden zich bezig met toezicht in de hele gemeente, en daarnaast worden zij voor 0,4 fte ingehuurd voor werkzaamheden op Vlieland.
Vorig jaar november vroeg de gemeenteraad het college om inzicht te geven in de huidige inzet van buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) en een voorstel te doen voor mogelijke verbeteringen. Sindsdien is vier maanden lang nauwkeurig bijgehouden hoeveel tijd de boa’s aan welke taken besteden.
Daaruit blijkt dat de meeste tijd gaat naar parkeertoezicht, afvalhandhaving, toezicht in de binnenstad en algemene handhaving in de openbare ruimte. Daarnaast vraagt ook opleiding en training de nodige uren. Boa’s komen gemiddeld 3,7 keer per week in Midlum en 2,5 keer per week in Wijnaldum.

Om het parkeerbeleid te versterken, rijdt sinds januari een scanauto rond in Harlingen. Deze detecteert automatisch overtredingen. Voor het verwerken van de gegevens is een externe boa ingehuurd. Hierdoor hoopt de gemeente dat de eigen boa’s meer ruimte krijgen voor andere taken, zoals contact met jongeren en aanwezigheid bij evenementen.
Meer toezicht, vooral op jeugdoverlast en honden
Bijna honderd inwoners vulden een vragenlijst over boa’s in. Parkeeroverlast, hondenpoep en jeugdoverlast werden het vaakst genoemd als belangrijkste handhavingsthema’s.
Meer dan de helft van de deelnemers wil vaker boa’s in de avonduren zien, maar een kleine meerderheid vindt extra inzet op zondagen niet nodig. In de toelichtingen klinkt onder meer bezorgdheid over loslopende honden, overlast op de pier, en het ontbreken van toezicht op zondag bij parkeerproblemen en jeugdgroepen.
Ook zichtbaarheid wordt vaak genoemd: bewoners geven aan de boa’s weinig tegen te komen, zeker buiten kantoortijden.
College: efficiënter inroosteren, geen uitbreiding
Het college geeft in een raadsinformatiebrief aan dat aanpassingen wenselijk zijn, zoals meer toezicht op jeugd en bij evenementen. Maar de financiële situatie van de gemeente is reden om voorlopig geen nieuwe boa aan te stellen.
De kosten voor een extra boa bedragen ruim 69.000 euro per jaar. Wel wil het college de huidige formatie anders inzetten, met nog meer diensten buiten kantoortijden – op een doordeweekse avond, een zaterdag of zondag. Dat zal wel leiden tot minder inzet op doordeweekse kantooruren.
De raad krijgt de mogelijkheid om alsnog te kiezen voor uitbreiding bij de begrotingsbehandeling later dit jaar.