Manege Puur Terschelling wil in Oosterend een grote betonnen voederplaats voor 50 paarden bouwen. De gemeente is er in een ontwerpbeschikking al helemaal mee akkoord, maar omwonenden luiden nu de noodklok. Zij vrezen nog meer hinder en overlast.
“We luiden de noodklok en dat doen we niet voor niets”, zei Marijke de Koe, die namens tien huishoudens in Oosterend woensdagavond insprak bij de raad van Terschelling. Volgens de omwonenden gaan de almaar uitbreidende activiteiten van Puur Terschelling ten koste van gezondheid, leefbaarheid en woonplezier.
Het bedrijf Puur Terschelling van de familie Bierema heeft een manege aan de Duinweg en biedt ritten met paarden en huifkartochten aan. Omwonenden zeggen al jaren overlast te hebben van het groeiende aantal paarden, van mesthopen naast de deur, de penetrante lucht van urine en kuilvoer en rondwaaiend stof.
“We ademen het stof zelfs in onze huizen in. We kunnen niet meer plezierig in onze tuinen zitten. Er is een algehele sfeer van onbehagen en malaise ontstaan”, aldus De Koe.
Daar komt nu een plan bij om een betonnen voederplaats van 600 vierkante meter in de Oosterender polder te bouwen. Omwonende Jurgen Gross zegt dat een verplaatsing van de voerplaats in principe een verbetering zou kunnen zijn. “Maar dan moet er ook rekening gehouden worden met onze bezwaren”, zegt hij aan de telefoon.
Te dicht bij de huizen
De huidige voerplaats is zo’n 150 vierkante meter groot en ligt direct achter zijn huis. De nieuwe, vier keer zo grote voerplaats komt in de weilanden aan de zuidkant van Oosterend, maar volgens omwonenden nog steeds te dicht bij de huizen. Daarom dienden tien huishoudens al anderhalf jaar geleden een zienswijze in tegen de aanvraag voor de voederplaats in.
Gross: “We hebben gesproken met wethouders en fractievoorzitters. Twee andere gezinnen hebben nog een eigen zienswijze met alternatieven ingediend. Maar alsnog kwam de gemeente in juli met een ontwerpbeschikking waarin totaal niets is veranderd, maar exact datgene wat Puur heeft aangevraagd verwezenlijkt kan worden.”
Zo zijn er geen richtlijnen opgesteld voor de aan- en afvoerroute van kuilvoer, het opruimen van mest of het afstand houden tot de percelen van omwonenden. “Die dieren hebben straks geen schuilplaats, dus bij slecht weer zullen ze schuilen, poepen en plassen onder de bomen aan onze perceelranden”, verwacht Gross.
Voet bij stuk
Tijdens de raadsvergadering afgelopen woensdag gaven de omwonenden aan uit voorzorg juridisch advies te hebben ingewonnen. “We zullen voet bij stuk houden”, zei Sigrid Gross, die college en raad om hulp vroeg. “Laat ons niet verzeild raken in de juridische strijd van een bezwaarprocedure.”
Volgens Marijke de Koe zou een voederplaats verder weg de polder in al een hoop schelen. “Als je zuidelijker gaat, dan is de overlast voor omwonenden minder groot.” Maar overleg met het familiebedrijf is moeizaam gebleken. “We worden zeer agressief bejegend en het terrein afgezet”, aldus De Koe.
“Als ik naar ze toe ga, worden die mensen boos”, zegt Jurgen Gross. “Daarmee verharden de fronten. Wij hebben voor tien gezinnen gesproken in de raad. Dat was echt een noodgreep. Nu ineens beginnen raadsleden te luisteren en er vragen over te stellen.”
Puur Terschelling heeft besloten geen inhoudelijke reactie te geven zolang de aanvraagprocedure loopt. “Dat is niet omdat wij onwelwillend zijn, maar de manier waarop het verhaal woensdag in de raad is gebracht, is op basis van emotie in plaats van de feitelijke waarheid”, licht Jochem Bierema toe.
“Wij denken dat we een goed plan hebben met een goede onderbouwing. Maar laat er eerst een beoordeling van de gemeente komen, voordat we op emoties van omwonenden gaan reageren.”