Het gaat niet goed met de zwaluwen. Door het natte voorjaar zijn er te weinig insecten om op te eten. En in de geïsoleerde nieuwbouwhuizen vindt de gierzwaluw geen geschikte plaats voor een nest.
Om er iets aan te doen, wordt het met ingang van 2025 verplicht om bij nieuwbouw of renovatie ook ruimte te maken voor een zwaluwennest.
Claas Frankena van de zwaluwwerkgroep van de Bond van Friese Vogelwachten heeft er alle vertrouwen in dat de aannemers er wel aan willen meewerken.
“In elk wat groter huis moet één vierkante meter aan nesten komen”, zegt Frankena, die zelf ook in de bouw werkt. “Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt.”
“Iedere timmerman is volgens mij ook liefhebber van de natuur, want ze zijn altijd buiten aan het werk.”
Meer ruimte
De verplichte zwaluwnesten zijn volgens Frankena hard nodig om de zwaluwen weer wat meer ruimte te geven. “Ieder dak is tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat het daaronder al snel te warm wordt voor een zwaluwnest. Als we een zwaluwnest in de spouwmuur maken, brengen we een stukje natuur weer terug.”
Een andere methode om de zwaluwen te helpen, is het plaatsen van een zwaluwtil met ruimte voor veel nesten.
“Ook de kleine vogeltjes horen erbij”
Er staat ook één aan de rand van de Franeker nieuwbouw aan de zuidkant van het Van Harinxmakanaal. De Franeker vogelwacht heeft eraan meegewerkt en -betaald.
“Het is bij de vogelwacht natuurlijk begonnen met de weidevogels, maar ook de kleine vogeltjes horen bij de natuur”, zegt voorzitter Sikke Dijkstra.
“Wat ons betreft mogen er wel meer van zulke zwaluwtillen komen in de gemeente.”
Dijkstra wijst erop dat het ook belangrijk is dat er genoeg voedsel is voor de zwaluwen. “De gemeente heeft het maaibeleid al aangepast.”
“De bermen blijven langer groen, zodat er ook meer insecten komen. Zo zit de biotoop van de zwaluw in elkaar. We hopen dat er nu ook meer zwaluwen komen. Hoe meer vogels, hoe beter.”