
Joukje Zuidema vult het deelstation in Menaam aan. Foto: Omrop Fryslân
Het is een week vol solidariteit, duurzaamheid en lokale betrokkenheid in de gemeenten Waadhoeke en Harlingen: het is de ‘Week van het Deelstation’. In deze week is er aandacht voor de achttien deelstations in deze gemeenten.
Bewoners, scholen, lokale kerken en ondernemers zetten zich deze week in om de deelstations weer goed vol te krijgen.
Een deelstation is een openbare buurtkast waar mensen etenswaar of andere levensmiddelen naartoe kunnen brengen. Iedereen die het nodig heeft, mag daar elke dag maximaal drie producten uit halen. Vaak gaat het om mensen die niet veel te besteden hebben.
Ook in Menaam staat zo’n deelstation. Vrijwilliger Joukje Zuidema is samen met haar man de beheerder van het station: “We zoeken spullen bij elkaar, dat is soms actief reageren op Facebook. Maar we krijgen ook wel spullen aan de deur, soms zijn dit hele verrassende en leuke dingen.”

De vrijwilligers zien dat er op dit moment veel gebruik wordt gemaakt van de kasten. “Het verbaasde mij toch eigenlijk wel hoe veel mensen er gebruik van maken. Ik denk dat er gemiddeld toch wel acht tot tien personen per dag in ons deelstation komen. Dat in een relatief ‘welgesteld’ dorp, vind ik toch altijd nog wel bijzonder”, zegt Joukje Zuidema.
Ze merkt ook dat er vaak een schaamte zit bij mensen die van de kast gebruik maken. “Het blijkt wel, niet iedereen heeft het even ruim. We denken het altijd wel, maar vooral als je soms met schemer kijkt, dan zie je toch de meeste toeloop naar de wagen hier”, vertelt ze.
“Je hebt ook mensen die de schaamte al voorbij zijn, die durven om hulp te vragen. Maar er is ook nog een hele grijze groep, die niet altijd zichtbaar is.” Daarom vinden de vrijwilligers het extra belangrijk om aandacht te geven aan de deelstations.
“Het doel van deze week is het onder de aandacht te brengen zodat meer mensen ervan weten. Maar ook om mensen aan te moedigen: als je iets over hebt, breng het gewoon langs. Het gaat erom dat we met elkaar delen. Als je met elkaar deelt, dan heb je altijd genoeg”
Kinderen leren over delen van eten
De bewustwording wordt deze week verder versterkt door verschillende activiteiten voor jong en oud. Op basisscholen wordt bijvoorbeeld gewerkt met workshops. Bij IKC De Wachter in Sint Anne zijn de kinderen van groep 3 druk bezig met een creatieve opdracht over het delen van eten.
“De kinderen zijn op dit moment op pannetjes aan het tekenen over hun favoriete eten en daar ontstaat dan straks een mooi gesprek over”, vertelt schooldirectrice Lotte Faber. “We praten over wat er op het bord ligt, waarom ze het zo lekker vinden, waar je het koopt en hoe duur het is.”

De kinderen zijn enthousiast over het project. “Ik ben aan het kleuren wat mijn favoriete voedsel is, dat is patat, pizza en poffertjes”, vertelt Jens uit groep 3.
De school vindt het belangrijk dat kinderen bewust worden van wat delen betekent en dat er deelstations bestaan.
“We vinden het belangrijk dat kinderen leren hoe normaal het is om elkaar te helpen. Dat doen we in het klein in de klas, bijvoorbeeld als iemand een stukje fruit is vergeten. Soms is het gewoon vergeten, maar soms is het er thuis ook niet”, zegt Faber.
“Dan vragen we in de klas: ‘Wie heeft wat voor elkaar?’ Dan ontstaan er hele mooie gesprekken. In zo’n week willen we de kinderen laten zien dat het heel gewoon is om te delen en wat deelstations zijn. Ze leren hier niet alleen lezen en rekenen, maar ook hoe het is om deel te nemen aan de gemeenschap”, zegt Faber.
Ook de kinderen begrijpen steeds meer waarom de deelkasten er zijn. “Ik vind het een beetje zielig als mensen geen eten hebben. Daarom teken ik dit, want dan kunnen ze het uit zo’n kast pakken”, vertelt Sven uit groep 3.