Er is nog veel onduidelijk over de verdwijning van een viskotter met een bemanningslid uit Harlingen. Al drie weken is er niets meer van het schip vernomen.
Het schip voer voor de westkust van Afrika toen het van de radar verdween. Het was vanuit Nederland onderweg naar Congo.
Er waren drie bemanningsleden aan boord. Twee mannen uit Harlingen, onder wie de schipper, en één man uit Zoutkamp. De schipper, Henk Visser (68), is in Gambia van boord gegaan, omdat hij ziek werd.
De andere mannen, Corrie Zeilmaker uit Harlingen en Peter van der Molen uit Zoutkamp, zijn samen verder gegaan. Sinds 24 oktober is er niets meer van ze vernomen. De laatste positie die van het schip bekend is, is onder Nigeria, zo’n 3.000 kilometer voorbij Gambia.
Het is Omrop Fryslân en Omroep Zilt niet gelukt om in contact te komen met de schipper. Hij is op dit moment in Afrika, in Kameroen, waar hij met een boot op zoek is naar het vermiste schip. Zijn vrouw zegt dat ook zij niet elke dag contact met hem heeft, omdat dat po de oceaan niet mogelijk is.
Dit weekend kwam er een positief bericht uit Afrika. Visser zou iets gehoord hebben van een ander schip, dat contact had gehad met de vermiste kotter. “Maar dat bleek een leugen”, zegt zijn vrouw. Het andere schip had toch niets gehoord.
Grote oceaan
Familieleden van de bemanning zitten nu in spanning thuis, zegt Bennie Zeilmaker. Zijn broer is aan boord. “Het is een heel klein bootje in een hele grote oceaan.”
Zeilmaker heeft een slecht weekend achter de rug. “Toen we hoorden dat er contact was, kwamen we van de ellende in de hemel. En nu zitten we weer in de ellende.”
Er wordt nu met helikopters gezocht naar het schip, zegt Zeilmaker.
Voordat het schip naar Afrika ging, maakte Omroep Flevoland deze reportage:
Het is niet duidelijk hoe het kan, dat het contact met het schip verloren is gegaan. “Er was nog genoeg brandstof aan boord”, zegt de vrouw van Visser, hoewel anderen zeggen dat daar mogelijk een tekort aan was, “en de satelliettelefoon was ook niet leeg.”
Zeilmaker wil er niet aan denken, wat er gebeurd kan zijn, zegt hij. “Misschien is het schip wel overvaren, of door piraten overvallen.”
De vermiste kotter is 20 meter lang en 4 meter breed. Het schip is bijna 70 jaar oud, en had oorspronkelijk Zoutkamp als thuishaven. Het is kortgeleden verkocht aan een kerk in Congo. Toen is de naam ook veranderd: ‘Hoop op Vertrouwen’ werd ‘AFKI’.
Kimbangu
De nieuwe naam is een afkorting van de naam van de groep die het schip heeft gekocht: de ‘Association des Femmes Kimbanguistes’: de vrouwen van Kimbangu.
Het veranderen van de naam van een schip zou ongeluk brengen, zeggen schippers vaak. En het is de tweede keer in korte tijd dat de naam is veranderd: bij het aanbrengen van de (lange) Franstalige naam op de zijkant van het schip was een spelfout gemaakt: de letter ‘s’ werd twee keer vergeten.
De Kimbanguïstische kerk die het schip heeft gekocht, wil het gebruiken om sardine mee te vangen. Juist deze kotter was geschikt, omdat er net een nieuwe motor in was gezet.
Nieuwe start
De kerk is vernoemd naar Simon Kimbangu, die in 1918 voor het eerst een visioen kreeg. Congo was toen nog een kolonie van België, Kimbangu stelde 12 apostelen aan, en als profeet voorzag hij het einde van het kolonialisme. Hij werd ter dood veroordeeld, maar koning Albert zette die straf om in levenslang.
De volgelingen van Kimbangu geloven dat de wereld dit jaar opnieuw begint. Ze willen de kotter gebruiken om ‘de hele wereld’ van eten te voorzien, zei Antonia da Costa van de kerk eerder bij Omroep Flevoland, al heeft ze zelf ook wel in de gaten dat één schip daar niet groot genoeg voor is. “Dit is het begin van een nieuwe start.”