Uit de veiligheidscijfers 2022 van de gemeente Waadhoeke blijkt dat cybercrime, drugshandel en inbraken vorig jaar zijn gestegen. Daar staat tegenover dat de overlast van jeugd en verwarde personen is gedaald.
Opvallend zijn de cybercrime-cijfers van de afgelopen vier jaar. Er is een flinke stijging in 2022 ten opzichte van 2019 in het aantal fraudezaken met betaalproducten: van 16 naar 27. Vooral veel ouderen zijn hiervan slachtoffer geworden.
Overlast jeugd en verwarde personen gedaald
De overlast van de jeugd is in 2022 gedaald van 463 in 2020 naar 362 in 2022. De daling komt door de opheffing van de coronabeperkingen en de aanpak in 2021 door onder andere jongerenwerkers, politie, gemeente en de schoolcampus Sint Anne.
Drugscriminaliteit blijft een groeiend probleem. Het gaat om bezit van hard- en softdrugs, het maken en handelen hierin. In 2022 zijn de cijfers hoger dan vorig jaar, maar vergelijkbaar met 2020.
Stijging woninginbraken
Inbraken in de gemeente zijn gestegen van 28 in 2021 naar 45 vorig jaar. Tijdens de laatste vier maanden van het jaar kwamen de meeste meldingen binnen, vooral in de kerstvakantie namen de inbraken toe.
Uit een enquête die door 196 inwoners en ondernemers is ingevuld, kwam vooral naar voren dat er overlast wordt ervaren van jeugdoverlast/-criminaliteit, inbraken, diefstal, heling en drugsgerelateerde problemen.
Prioriteiten
Na aanleiding van de uitkomst van de veiligheidsanalyse wil de gemeente Waadhoeke zich de komende jaren extra bezighouden met het aanpakken van cybercrime, drugscriminaliteit en jeugd. Het veiligheidsplan wordt donderdag besproken in de raadsvergadering.