
Tegen de schipper die verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de 12-jarige Tara uit Den Haag is in hoger beroep acht maanden cel geëist, waarvan vier maanden voorwaardelijk.
Daarnaast moet hij een beroepsverbod van vijf jaar krijgen. Volgens de advocaat-generaal is de verdachte “grove schuld” te verwijten.
“Hij nam het allemaal niet zo nauw met de regels, met een dramatisch afloop tot gevolg.”
Tara kwam op 31 augustus 2022 om het leven toen ze geraakt werd door de giek van het zeilschip Risico, waarmee ze op schoolreisje was op de Waddenzee. Er waren twaalf leerlingen en twee docenten mee.
Beide partijen in hoger beroep
De Leeuwarder rechtbank legde de 51-jarige schipper uit Harlingen eind 2023 een taakstraf op, omdat de giek in slechte staat was, maar het Openbaar Ministerie vindt die straf niet hoog genoeg.
De schipper zelf was het ook niet eens met de straf: hij zegt dat hij niet kon weten dat de giek er zo slecht aan toe was.
“Ik ben onterecht veroordeeld”, zei de verdachte. De schipper wordt in hoger beroep echter opnieuw verweten dat hij onverantwoordelijk heeft gehandeld.
“De schipper heeft nagelaten de giek voldoende te onderhouden en te controleren, terwijl hij verantwoordelijk was voor de veiligheid van de opvarenden”, zei de advocaat-generaal. Zo kon er water komen in de zogenaamde windscheuren, waardoor de giek begon te rotten. Op de bewuste dag is de tien jaar oude giek bij een windvlaag doormidden gebroken.
Volgens de verdachte is het “onvermijdelijk” dat er water in de scheuren komt. “Bovendien, ook als een giek windscheuren heeft, is hij sterk genoeg om de krachten die erop komen, te doorstaan”, is de schipper van mening. Verder was de houtrot in de giek van buiten niet te zien.
Al eerder gewaarschuwd
Toch had hij volgens de advocaat-generaal een deskundige moeten inschakelen. “Passagiers hadden hem al eerder gewaarschuwd dat er iets met de giek aan de hand was. Hij had eerder moeten ingrijpen, dan was veel leed voorkomen.”

De bekende mastmaker Piet Blaauw is in september vorig jaar gevraagd om naar de foto’s van de giek te kijken.
“In de kachel ermee”
“Als ik deze giek binnen had gekregen, zou ik niet beginnen met repareren, maar direct afkeuren. In de kachel ermee.” Wel zei Blaauw dat het voor de meesten moeilijk is om rot in een mast op te sporen. “Je moet er met een priem in te steken om het te ontdekken.”
De moeder van Tara vertelde in haar slachtofferverklaring dat “het verlies van Tara elke dag aanwezig is.” Ze vroeg de rechter om de verdachte “de enige juiste straf te geven en dat is een beroepsverbod voor zijn hele leven. De schipper vaart al lang weer en dat begrijpen we niet.”
Volgens de verdachte zelf was het echter geen gemakkelijke stap om weer het water op te gaan.
“Nooit vraagtekens over veiligheid”
Advocaat Tjalling van der Goot van de schipper zegt dat zijn cliënt neergezet wordt als iemand die laks, onverantwoordelijk en een sloddervos is. “Dat is absoluut niet het geval. Er zijn nooit vraagtekens gezet bij de veiligheid op zijn schip.”
Van der Goot ergert zich aan de teksten van het Openbaar Ministerie: “Lekker varen, vrij bestaan en ‘s avonds een biertje in de kroeg, zegt de advocaat-generaal. Het zijn woorden die niet passen bij mijn cliënt en bij een waardig strafproces. Ik vind deze woordkeus stuitend.”
Uitspraak over twee weken
De advocaat eiste vrijspraak omdat de houtrot van buiten niet te zien was. “Dat valt hem dus niet te verwijten.” In zijn laatste woord zei de verdachte dat “het ongeluk nog steeds knaagt aan mijn verantwoordelijkheidsgevoel. Het is heel droevig wat er gebeurd is.
Ik zal het mijn hele leven meedragen. Toch ben ik niet schuldig.” De uitspraak is over twee weken.