De vuurtorenwachters van Terschelling hebben tot op de dag van vandaag slapeloze nachten en psychische klachten door uitlatingen van hun ex-collega Nicolette van Berkel. Dat zeiden ze in een hoger beroep dinsdag.
Nicolette van Berkel verstuurde tussen 2018 en 2020 een groot aantal haatdragende en belastende tweets over haar collega’s en andere eilanders. Ook was ze te gast in verschillende tv-programma’s waar ze haar collega’s zwart maakte.
De oud-collega’s willen een schadevergoeding en zuivering van hun naam. “Ik word er tot op de dag van vandaag op aangesproken”, verklaart een torenwachter in de rechtbank. “Er zijn nog steeds bedreigende situaties als ik haar tegenkom op straat”, vertelt een collega.
Het zuiveren van hun naam gaat niet zomaar. “Dat is juridisch erg lastig”, aldus de raadsheer. In 2020 kwam de zaak voor de politierechter. Die sprak van Berkel voor 4 van de 5 feiten vrij.
Het openbaar ministerie was het daar niet mee eens en ging in hoger beroep. Van Berkel werd zelf voor 1 feit terechtgewezen. Ze moest een geldboete van 200 euro betalen. Maar ook daar ging het hoger beroep weer over. Van Berkel wil ook voor dat feit worden vrijgesproken.
Van Berkel zelf was niet aanwezig in de rechtbank. Volgens de raadsheer is dat uitgelegd in een brief van de huisarts. Opmerkelijk in het dossier is dat Van Berkel nergens is op komen dagen. Ook bij de politie heeft ze geen verklaringen afgelegd.
Volgens de advocaat van Van Berkel, Tjalling van der Goot, staat vast dat de uitspraken zijn gedaan. Hij trekt alleen in twijfel of het gaat over smaad en smaadschrift.
“Van Berkel wilde misstanden aan de kaak stellen op de toren, dat is haar niet in dank afgenomen”, begon van der Goot.
Volgens hem heeft Rijkswaterstaat erkend dat de signalen op de toren niet adequaat zijn opgepakt. “Ze wordt nu vervolgd voor het aan de kaak stellen van die misstanden.”
Maar hij plaatst ook een kanttekening: “Het was weliswaar niet chique, ze had het niet zo moeten doen, maar de klokkenluider wordt hier de mond gesnoerd en benadeeld.”
Er waren vanuit de torenwachters ook een aantal aangiftes tegen de voice-over van tv-programma EenVandaag. Die zou onwaarheden hebben verteld. Volgens Van der Goot is dat de vrije keus van een journalist. “Al zeg je tegen een journalist dat je het er niet in wil hebben, dan staat het hen vrij dat wel te doen.”
Taakstraf
De advocaat-generaal eist een voorwaardelijke taakstraf van 40 uur, en dat de bedragen voor schadevergoeding worden toegekend.
“Het is zuur dat we vijf, zes jaar later hier nog over praten. Helemaal gezien dat de feiten helemaal niet zwaar zijn. Ik vind een taakstraf voor smaad ook redelijk uitzonderlijk”, reageerde van der Goot.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.