Al 200 jaar gaat de KNRM de zee op om mensen te redden. In de podcast Redders op Zee geven ze nu een kijkje in de verhalen achter de meest indrukwekkende reddingsacties.
200 jaar is heel wat, begint de KNRM zich nu ook te realiseren. “We komen er nu pas achter hoe bijzonder dat is,” vertelt Edward Zwitser.
“Laatst zei iemand: Napoleon was nog maar net weg, 200 jaar geleden. Dan voel je pas dat je oud bent.”
De reddingsmaatschappij is ondanks haar leeftijd nog onbekend in Nederland. De organisatie, die helemaal gefinancierd wordt uit giften, kan dus wel wat extra aandacht gebruiken.
Daar grijpen ze bij het jubileum alle kansen voor. Er kwam al een nummer uit, de bussen op de eilanden rijden deze zomer in KNRM-kleuren en nu wordt de podcast Redders op Zee gemaakt.
Daarin vertellen redders, slachtoffers en nabestaanden over indrukwekkende reddingsacties. Bijvoorbeeld het tragische ongeval op zeilschip Risico en de brand op de Fremantle Highway.
“Het is niet voor bij het koken even gezellig op de achtergrond,” zegt Zwitser. “Het gaat wel ergens over.”
“De reddingsmaatschappij acteert natuurlijk op de scheiding van leven en dood. Dat brengt ongelooflijk veel emoties met zich mee.”
Alleen redders, slachtoffers en nabestaanden komen aan het woord. “Het gaat altijd over jezelf,” zo zegt Zwitser.
“We hebben moeten besluiten veel weg te halen. De gesprekken zijn ongelooflijk heftig. Maar als je die heftigheid eraf haalt, dek je niet de lading waar het over gaat.”