De verdwenen marechaussee Sicco Cuperus uit Leeuwarden haalde twee dagen voor zijn verdwijning tegen de regels in zijn dienstwapen op. Dat is een van de nieuwe aanwijzingen in de vermissingszaak van Sicco Cuperus, die zondag 10 jaar geleden spoorloos verdween.
Dat zeggen rechercheurs in een nieuwe podcast van Omrop Fryslân in samenwerking met journalist Margriet Brandsma. Daarin wordt ook duidelijk dat de politie een nationaal en internationaal onderzoek is begonnen naar zijn financiën.
De politie is op dit moment actief bezig met een onderzoek. De hoop is dat het kan leiden tot een doorbraak.
Sicco Cuperus wordt sinds 9 juni 2014 vermist. Hij verschijnt dan niet op zijn werk bij de marechaussee in Harlingen. Omdat Cuperus heel precies is, slaan zijn collega’s al snel alarm. In zijn appartement aan het Vliet in Leeuwarden vinden ze niets bijzonders.
Het lijkt net of Sicco even de deur uit is voor een boodschap. Zo hangt zijn telefoon nog aan de lader en staat de stofzuiger gereed om te gebruiken. Het enige wat ontbreekt, is zijn auto. Die wordt een paar dagen later teruggevonden in Marrum.
Van Cuperus zelf wordt niets meer vernomen. Spooronderzoek van de marechaussee levert ook niets op: in de auto en in het appartement worden geen andere sporen aangetroffen.
Uit het onderzoek blijkt dat Sicco Cuperus waarschijnlijk niet direct vanuit Leeuwarden naar Marrum is gereden. De politie roept mensen op die Cuperus tussen 7 en 9 juni in het volledige gebied van Noordwest-Fryslân hebben gezien, zich te melden.
Het is een zaak die Margriet Brandsma direct pakt. In samenwerking met Geartsje de Vries heeft ze geprobeerd een beeld te krijgen van wat er in zijn laatste dagen met Sicco is gebeurd. “Wat mij fascineert, is dat er echt geen enkel spoor is gevonden”, zegt Brandsma. “Waar is Sicco? Waar was hij bij betrokken?”
Wat nu duidelijk wordt, is dat Sicco op 7 juni zijn dienstwapen heeft opgehaald. “Dat is illegaal”, zegt Brandsma. “Hij was daarmee in overtreding.” Daarna is hij nog gezien in Leeuwarden en heeft hij in Koehool nog een biertje gedronken met een vriend. Brandsma: “Daarna is er een informatiegat.”
Nadat het eerste onderzoek niets opleverde, lijkt de zaak naar de achtergrond te verdwijnen bij de politie. Al wordt Cuperus meegenomen op de ColdCase-kalender van 2019. Maar voor de politie is het beslist geen cold case. Het onderzoek is in al die jaren, kleinschalig, gewoon doorgaan.
“We hoorden van de politie dat ze actief aan het onderzoeken zijn. Het lijkt er nu op dat ze denken de zaak op te kunnen lossen.”
Er zijn aanwijzingen voor een misdrijf, zo laat de politie weten. Wat die precies zijn, willen ze niet zeggen. Brandsma: “Ik geloof veel meer in een misdrijf dan dat hij zelf uit het leven is gestapt. Dat scenario is ook altijd wel mogelijk. Maar als ik toch hoor wat voor man het was, is dat minder waarschijnlijk.”
Het beeld dat Brandsma en De Vries krijgen, is dat van een man die werk en privé zorgvuldig gescheiden houdt. Hij had ook een mysterieuze kant. “Hij leidde privé een soort dubbelleven.” Zo hield Cuperus van pokeren. “Hoe ver dat ging, weet ik niet.”
Wat Margriet Brandsma en Geartsje de Vries wilden, was het verhaal van Sicco Cuperus vertellen. Hem neer te zetten en duidelijk te maken wie hij was. Met medewerking van de politie, familie, vrienden en marechaussee, kregen ze een nieuw beeld van de zaak. Ze hopen dat het nieuwe tips oplevert die kunnen helpen de zaak op te lossen.
De eerste twee afleveringen van de podcast ‘Sicco, de verdwenen marechaussee’, komen op 9 juni online. Daarna volgen nog twee afleveringen op 16 en 23 juni. Abonneer je alvast via Spotify of Apple Podcasts.