
Ontwerp van het haventje in de wijk Veste.
Volgende week besluit de raad van Harlingen over de nieuwe woonwijk Veste op het Spaansenterrein. Woensdag klonk twijfel over de noodzaak om in een sloepenhaventje te investeren. “We laten dit plan toch niet afhangen van waar vier bootjes gaan liggen?”
Woensdagavond vergaderde de raadscommissie van Harlingen over de plannen voor de nieuwe wijk Veste, die de bouw van 315 woningen omvat – meer dan oorspronkelijk voorzien.
De wijk wordt gebouwd door projectontwikkelaars Harns Invest en Kuin en krijgt een binnenstedelijke uitstraling. Op het terrein komt een mix van sociale huurwoningen (20 procent), betaalbare koopwoningen tot 312.000 euro (15 procent) en vrije sectorwoningen.
Daarnaast komen er 15 levensloopbestendige woningen in een ‘knarrenhofje’ en twee multifunctionele ontmoetingsplekken.
Het hele plan kost bij elkaar zo’n 120 miljoen euro. De raad wordt gevraagd om 3,4 miljoen euro beschikbaar te stellen, afkomstig uit subsidies en reserves. Van dit bedrag gaat 2,2 miljoen naar de infrastructuur.

De overige 1,2 miljoen is bestemd voor de aanleg van een sloepenhaven, en bestaat uit een gemeentelijke investering van 600.000 euro en een even grote bijdrage van de ontwikkelaars.
Met name de sloepenhaven en een vaste brug over de Kanaalweg die de haven ontsluit, leidde tot discussie in de raadscommissie. CDA, D66 en Harlinger Belang betwijfelden de noodzaak van de investering.
“Onze raadsvoorstellen worden ontraden vanwege de kosten, maar het college komt zelf met ideeën die veel geld kosten”, zei CDA-raadslid Sietse Zoodsma.
De VVD erkende de kosten, maar beschouwt de haven als een logische toevoeging op de wijk. VVD-fractievoorzitter Marcel Touwslager stelde: “Wat is een bedrag van 1,2 miljoen euro op een plan van 200 miljoen?”
Klein bier
Wethouder Erik de Groot reageerde fel en noemde de bezwaren klein bier in het grotere kostenplaatje. “Ik had stilletjes de hoop dat we het voorbeeld van Noardeast-Fryslân konden volgen met een unanieme vaststelling op een belangrijk woningbouwplan. Daar ben ik nou vanavond niet meer zo zeker van.”
De Groot waarschuwde dat het schrappen van de haven ernstige gevolgen zou hebben voor het plan: “Als u dat doet, stuurt u mij terug naar de tekentafel en moeten we het hele proces opnieuw doen met de ontwikkelaar.”
Hij voegde toe: “U spreekt hier over zes ton, terwijl we verdikkeme zeven weken geleden nog discussieerden over een landmark, waarvan de kosten van twee ton naar een miljoen vlogen, als het maar mooi is. Realiseert u zich wat u gaat doen? Dit is een zorgvuldig afgewogen woningbouwprogramma.”
Raadslid Touwslager vatte dit op als “een feitelijke mededeling en niet als een dreigement”. Hij was wel benieuwd hoe de afspraak tot stand kwam dat leerlingen van de Maritieme Academie gebruik gaan maken van de sloepenhaven.

Commissielid Roeleke Naber (D66) vond het verstandiger als de leerlingen op de Zuidoostersingel of Bolswardervaart bleven oefenen in plaats van in het haventje.
Burgemeester Ina Sjerps bracht de discussie terug naar de kern: “We laten dit woningbouwplan toch niet afhangen van waar vier bootjes gaan liggen?”
243 bomen
Uiteindelijk bleef de vraag in de raad hangen of de haven met vaste brug een misbare kostenpost was of een integraal onderdeel van de wijk. Wim Wildeboer van de Wad’n Partij betwijfelde daarnaast of de wijk wel groen en waterrijk genoeg zou worden.
“Ik vind wel dat het een mooie groene wijk wordt”, reageerde GroenLinks-raadslid Antoinette Berkouwer. Ze verwees naar het vooruitzicht dat er 243 bomen in de wijk worden geplant en dat het terrein wordt voorzien van nestkastjes voor vogels en vleermuizen.
Lisa Ligthart van de eenmansfractie Ligthart riep wethouder en collega-raadsleden op om meer betaalbaar aanbod in het plan te brengen. “Dit is een prachtig plan voor meerdere doelgroepen op een toplocatie, maar koophuizen van vier ton zijn voor onze jongeren en starters niet haalbaar.”
Op 26 maart neemt de gemeenteraad een definitief besluit.