__Blokjesautomaat

Datum 12-6

De Voorstraat in Harlingen wordt in de zomer autoluw: dat staat in nieuwe plannen voor de binnenstad. De gemeente wil het centrum groener maken en meer ruimte geven voor wandelaars en fietsers. De Grote Bredeplaats moet een soort huiskamer worden, met plekken om te spelen en meer terrassen. Komende weken neemt de gemeenteraad van Harlingen een beslissing over de plannen.

 

Datum 12-6

Theater De Koornbeurs blijft langer in spanning over de toekomst. Dinsdag zijn de resultaten van een onderzoek naar de toekomst van het theater in Franeker gepresenteerd, met drie scenario’s: veel professioneel theater, meer amateurkunst of het theater omvormen tot een soort multifunctioneel centrum. Wethouder Jan Dijkstra wilde al door met één van de scenario’s, maar van de gemeenteraad moet hij de mogelijkheden eerst verder uitwerken. In september moet een beslissing worden genomen over de toekomst.

 

Datum 12-6

Provincie Fryslân wil graag weten hoe het openbaar vervoer in Noordwest-Friesland beter kan. Volgende week dinsdagavond kan je in het Parochiehuis in Dronryp laten weten wat je belangrijk vindt voor het OV. Daar zijn mensen van de provincie, maar ook van de nieuwe busvervoerder QBuzz. Die vertellen wat hun plannen voor volgend jaar zijn.

 

Datum 11-6

En de resultaten van de Europese verkiezingen zijn binnen. Zondag waren de eerste uitslagen al op TV te zien, maar niet die van Waadhoeke. Die lagen nog in een kluis, vertelt burgemeester Marga Waanders.

KWOOT Waanderskluis

Maandagochtend kwamen ze dan toch door. Wil je weten hoe er bij jou in de buurt gestemd is, kijk dan op omroepzilt.nl of in onze app, daar vind je een kaart met de resultaten van alle stembureaus in Noordwest-Friesland.

 

Datum 11-6

In de haven van Harlingen is de bouw van een biogascentrale begonnen. Vandaag [dinsdag] werd de eerste paal geslagen, voor één van de grootste biomassacentrales van Nederland. Afval van de voedselindustrie wordt in silo’s van 20 meter hoog verwerkt tot biogas. Dat zou eerst vloeibaar worden, maar de kosten daarvoor bleken nog te groot. De centrale kost zo’n 60 miljoen euro en moet in 2025 gaan produceren.

 

Datum 11-6

De politie heeft in Sexbierum een nep bankmedewerker aangehouden. Die probeerde de pinpas van een man uit het dorp in handen te krijgen, door zich voor te doen als iemand van de bank. Hij belde het slachtoffer en zei dat criminelen het op zijn rekening hadden voorzien. De Sexbierumer werd gevraagd zijn pinpas klaar te leggen zodat die ‘s avonds opgehaald kon worden. De man vertrouwde het niet en keek vanuit het huis van de overburen hoe iemand voor de deur kwam. Met zijn beschrijving werd even verderop de verdachte aangehouden, dezelfde avond werd ook een tweede verdachte opgepakt.

 

Datum 10-6

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 151 reacties gekregen op de nieuwe concessie van de Waddenveren. Het ministerie vroeg onder anderen bewoners om aan te geven wat ze belangrijk vinden voor de veerdienst. Aan het eind van de zomer worden alle reacties uitgewerkt tot een Nota van Uitgangspunten, daar komen de hoofdlijnen in voor de nieuwe concessie, die in 2029 in moet gaan.

 

 

Datum 8-6

En het is momenteel weer aardig druk op Terschelling. Het eerste weekend van Oerol komen er zoals gewoonlijk veel mensen aan. En die mogen meteen in de rij voor de bandjesautomaat. Hoe dat gaat, zie je in de vlog van Lennard op Omroep Zilt .nl en in de app. Daar is trouwens ook 24/7 al het nieuws te vinden en terug te lezen.

 

Datum 8-6

Defensie wil meer oefeningen houden op de Vliehors op Vlieland en zoekt extra ruimte, bijvoorbeeld bij de Vliegbasis bij Marsum. Ze plannen het gebruik van Apache-helikopters en MQ-9 Reaper drones. Om bewoners te informeren, is er op 10 juli een informatiebijeenkomst op Vlieland, waarvoor men zich kan aanmelden via de website van Defensie. Op 11 juli is er ook een bijeenkomst op het vasteland om meer over de plannen te bespreken.

Datum 7-6

De opkomst bij de Europese verkiezingen in Noordwest-Friesland was dit jaar hoger dan in 2019, vooral op de eilanden waar 90% van de kiezers stemde. Op Terschelling was 90,13% opkomst, waarvan bijna 43% met een kiezerspas van niet-eilandbewoners. Zonder deze stemmen was de opkomst op het eiland nog steeds bijna 52%. Op Vlieland was de situatie vergelijkbaar met een totale opkomst van 90%, waarvan 45% van buiten het eiland. In Waadhoeke stemde 45% van de kiezers en in Harlingen 36%, wat lager was dan de 40% in 2019. Over het geheel genomen steeg de opkomst in Noordwest-Friesland naar 47,2% van 43% in het vorige verkiezingsjaar. Vanavond laat moet duidelijk worden wat de uitslagen zijn. Dan heeft heel Europa gestemd.

 

Datum 7-6

Een 35-jarige man die beschuldigd werd van het neersteken van vader en zoon Woudstra in zijn stacaravan op recreatiepark De Friese Wadden in Tzummarum, is vrijgesproken. De rechter oordeelde dat de verdachte handelde uit noodweer toen hij zich bedreigd voelde door de twee mannen, die hem onverhoeds hadden overvallen. De verdachte, die een conflict had met een van de slachtoffers over niet betaalde huur voor steigermateriaal, beweerde dat hij vreesde voor ontvoering. Op 4 juli 2023 stak hij, in een confrontatie waarbij hij in het nauw gedreven werd, zowel de zoon in de hartstreek als de vader in de hand. De rechtbank erkende dat het gebruik van het mes proportioneel was aan de dreiging en sprak hem vrij van poging tot moord en doodslag, maar accepteerde wel het beroep op noodweer.

 

Datum 28-5

Oud-gedeputeerde, oud-burgemeester en zilt collega Klaas Dankert is overleden. Dankert, geboren in Sint Anne, was een Bilkert in hart en nieren. Bij Omroep Zilt en voorloper Radio Eenhoorn was hij dan ook al een aantal jaren verantwoordelijk voor het programma Even Bildts.
Vorige week vrijdag is hij om het leven gekomen bij een ongeluk met de fiets. Klaas Dankert werd 82 jaar.

Datum 28-5

Vanmiddag is een vrouw vast komen te zitten in een sporttoestel in een sportcentrum aan de Steenhouwersstraat in Harlingen. Hoe het incident precies heeft kunnen gebeuren, is nog onbekend.

De brandweer werd opgeroepen en wist de vrouw uit haar benarde situatie te bevrijden. Vervolgens werd ze overgedragen aan het ambulancepersoneel. De vrouw is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Datum 28-5

Koning Willem-Alexander komt volgende week woensdag naar Fryslân.
Hij bezoekt het netwerkcentrum De Opstap in Sint Jacobiparochie, en krijgt daar een rondleiding.
Het centrum organiseert diverse activiteiten voor de gemeenschap, ook voor mensen met een minder gunstige achtergrond.
De laatste keer dat NoordWestFriesland koninklijk bezoek had was vorig jaar in mei, toen op de Waddeneilanden.

Datum 28-5

En nog een kort bericht voor treinreizigers. Op dit moment is het niet mogelijk om met de trein van Harlingen Haven naar Leeuwarden te reizen. Tussen Leeuwarden en Dronryp rijden er geen treinen vanwege een defecte spoorbrug. Dit duurt nog tot tenminste kwart over 10 vanavond.

 

Datum 14-5

Vlieland zat vanmiddag even zonder stroom. Aan het eind van de ochtend vloog de elektriciteit op het hele eiland eraf toen het onderhoud van een stroomkabel misging. Daardoor kon de veerboot niet weg, was de huisarts niet bereikbaar en gingen winkels dicht omdat er niet gepind kon worden. Aan het begin van de middag was er weer stroom.

 

 

Datum 14-5

Op de Midlumerlaan in Harlingen is gister een fietser gewond geraakt. Toen die langs een geparkeerde auto fietste, werd hij verrast door een portier. De fietser viel en raakte gewond. Het slachtoffer is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.

 

Datum 14-5

Het Medisch Centrum Leeuwarden krijgt een nieuwe naam. Het ziekenhuis, dat ook MCL Harlingen heeft, gaat op 1 januari fuseren met Tjongerschans, het ziekenhuis in Heerenveen. Vanaf 2025 heet de hele boel dan Frisius MC. Dat is vernoemd naar Gemma Frisius, een innovatieve Friese dokter uit de 16e eeuw.

 

Datum 15-5

Je kan weer met de trein van Dronryp naar Leeuwarden. De wisselstoring op het traject is weer opgelost. Halverwege de ochtend konden er helemaal geen treinen rijden, dat komt nu weer op gang.

 

Datum 14-5

Je kan bij de Europese verkiezingen dit jaar stemmen op maar één Noordwest-Fries. Dat is de 27e jarige Thom Smit. De Harlinger staat op plek 21 bij de SP, niet een verkiesbare plek maar Smit zit vol met ambitie en ideeën. Hij wil vooral dat er meer lokaal kan worden besloten. Hoe hij dat voor zich ziet, lees je op Omroepzilt.nl en in de Omroep Zilt app.

 

 

Datum 8-5 

De eerste etappe van de Elfstedenwandeltocht zit erop. Gister begon de 76e editie met 550 mensen die de hele tocht lopen. De langste etappe hebben ze gehad: gister werd van Leeuwarden naar Sloten gelopen, zo’n 50 kilometer. Naast deelnemers uit Nederland wandelen ook Belgen, Duitsers en Oostenrijkers de vijfdaagse. Later deze week komen de wandelaars door Noordwest-Friesland.

 

Datum 8-5

Maandag is een nieuwe Weapons Instructors Course begonnen, een opleiding voor vliegers van straaljagers. Op de vliegbasis bij Marsum leren de piloten omgaan met de wapens op bijvoorbeeld hun JSF’s. Maar dit jaar doen ook de bestuurders van de Reapers mee, dat zijn nieuwe drones die sinds kort op de vliegbasis staan. De eerste weken krijgen de 29 cursisten theorie, dan gaan ze naar Noorwegen en na de zomer wordt getraind bij onder anderen de Vliehors.

 

Datum 5-5

De Amerikaanse kunstenaar Frank Stella is overleden. Hij is de maker van het kunstwerk Broken Jug dat bij de industriehaven in Harlingen is staat. De sculptuur in Harlingen is zo’n 14 meter hoog en weegt 45 ton. Stella begon er in 2001 al aan, oorspronkelijk voor een stadion in Miami. Daar werd het kunstwerk geweigerd en uiteindelijk kwam het dus in Harlingen terecht. Stella is op 87-jarige leeftijd in zijn appartement in New York overleden.

 

 

Datum 5-5

De kaarten voor de tribunes van de PC zijn zaterdag uitverkocht. Binnen vier uur waren alle kaarten vergeven, voor het eerst in tien jaar tijd. Ondanks een nieuw systeem voor de kaartverkoop ging dat niet zonder horten of stoten. Sommige mensen stonden uren in de digitale wachtrij voor hun plekken. Ook klaagden enkele mensen dat ze hun kaarten niet konden betalen en terug in de wachtrij kwamen. Mocht je geen kaartje bemachtigd heb je nog een laatste kans. Op de dag van de PC, dit jaar 31 juli, zijn nog 2500 kaarten voor langs het veld te krijgen.

 

 

Datum 3-5

Deze week is de eerste Rense Westra Award uitgereikt. De oeuvre award voor acteurs die veel betekenen voor Nederlandse films en series ging naar Peter Tuinman, onder anderen bekend van De Fûke, Dankert+Dankert, en Soldaat van Oranje. Die prijs werd al in 2015 in het leven geroepen door regisseur Steven de Jong, maar werd nu pas uitgereikt. Onder anderen doordat Tuinman in het buitenland zat en corona. Deze week zaten De Jong en Tuinman samen in de studio van Omroep Zilt en was het dus eindelijk zo ver. Tuinman is vooral blij dat zijn naam op de prijs staat, in tegenstelling tot zijn Gouden Kalf.

KWOOT Westra Award

 

Datum 5-5

De eerste Heren Hoofdklasse partij dit seizoen is gewonnen door het partuur van Menno van Zwieten. Samen met Gabe-Jan van Popta en Tjisse Steenstra waren met 5-3/6-4 te sterk voor Haye Jan Nicolay, Hessel Postam en Pieter Jan Leijenaar. De seizoensopener op het Sjûkelân in Franeker liep voor Dylan Drenth uit op een drama. De Harlinger kaatste anderhalf jaar niet door een schouderblessure. Vandaag kwam hij voor het eerst weer in actie, maar al in de tweede omloop ging hij opnieuw geblesseerd van het veld.

 

Datum 5-5

Vlieland krijgt een heus eigen sprookjesboek. Kinderboekenschrijfster Liesbeth Pels overhandigd op vrijdag 17 mei het eerste exemplaar van het allereerste sprookjesboek over Vlieland aan burgemeester Michiel Schrier. Liesbeth heeft samen met illustrator Merlijn van Eijden en vormgever Ellen Vereijken de afgelopen 2 jaar aan het boek gewerkt. Een deel van de opbrengst van de verkoop van het boek wordt gedoneerd aan de Waddenvereniging.

Datum 5-5

Op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden zijn enkele mensen flauwgevallen. Om hoeveel mensen het gaat en hoe ze eraan toe zijn, is niet duidelijk. Een vrouw is naar het ziekenhuis gebracht, meldt de organisatie aan Omrop Fryslân. Zij zou onwel zijn geworden.

Het optreden van Son Mieux trok te veel bezoekers naar het plein waar het hoofdpodium staat. De organisatie riep bezoekers op om de andere podia te bezoeken. De toegangspunten naar het hoofdpodium waren korte tijd afgesloten maar zijn inmiddels weer open.

 

Datum 1-5

In navolging van het ministerie en de eilander politiek, vraagt nu ook Rover wat mensen verwachten van de veerdienst op het Wad. De reizigersorganisatie adviseert het Rijk bij de nieuwe concessie, die in 2029 ingaat. Om dat aan te besteden werkt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan een lijst met eisen. Rover wil onder anderen weten wat reizigers graag anders zouden zien op de veerdienst en wat wel en niet zou moeten veranderen. De organisatie zegt de punten rechtstreeks bij het Rijk neer te gaan leggen.

 

Datum 1-5

Het Keatsmuseum heeft er een drukke week opzitten. Tussen het opruimen en repareren van de schade van de plofkraak door, kocht het Franeker museum ook nog drie antieke kaatsballen. Die werden eeuwen geleden weggegeven als prijzen bij kaatspartijen en er zijn totaal maar 25 van over. Vijf gingen deze week onder de hamer. Drie zijn dus gekocht door het Keatsmuseum, een vierde is door een particulier geschonken aan het museum. De oudste en duurste bal leverde 11 duizend euro op, die is gekocht door het Rijksmuseum.

 

Datum 30-4

In Menaam is deze week de renovatie van de velden van voetbalvereniging Foarút begonnen. Maandag ging de schop in het veld bij Schatzenburg, dat flink verouderd was. Het kunstgrasveld maakt daar plaats voor twee hybride velden, die bestaan uit deels echt gras en deels nep. Het bestuur van Foarút vraagt mensen om komende maanden tussen 7.00 en 17.00 niet op het sportpark te komen, omdat er dan met groot materiaal gewerkt wordt. Halverwege september moeten de velden klaar zijn.

 

Datum 30-4

Afgelopen maanden zijn er 700 overnachtingen minder geweest op Vlieland, meldt Merk Fryslân. Ook in de rest van Noordwest-Friesland was het rustiger dan vorig jaar dit eerste kwartaal, onder anderen door het koudere weer. Maar op Vlieland was het verschil veel groter en dat komt door wateroverlast op het eiland. Het water stond daar zo hoog dat bijvoorbeeld kampeerplekken en fietspaden onderstroomden. Merk Fryslân verwacht dat het komende maand weer wat drukker wordt.

 

Datum 30-4

Op Terschelling en Vlieland zijn een dik-kop-schildpadden gevonden. Een bijzondere vondst, want het beestje zwemt normaal niet zo noordelijk in de Noordzee. Die zitten normaal in wat warmer water in het zuiden. Door stromingen in het kanaal belanden ze soms ook in deze omgeving. En dat overleven ze vaak niet door het koude water. Sinds oktober werden al 12 schildpadden gevonden in Nederland water.

 

Datum 30-4

De politie zoekt naar mensen die vorige week iets gezien hebben rond garageboxen aan de Pim Mulierstraat in Franeker. Daar werd vrijdag na de plofkraak bij het Keatsmuseum een scooter gevonden. Er bleek ook een explosief bij te liggen. Daarom zoekt de politie nu mensen die iets gezien of gehoord hebben rond de boxen in de dagen ervoor, bijvoorbeeld mensen of voertuigen die daar ineens heel vaak waren. Ook willen ze graag beelden uit de omgeving. Wie wat gezien heeft kan contact opnemen met de politie op 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000.

 

Datum 30-4

In Menaam is deze week de renovatie van de velden van voetbalvereniging Foarút begonnen. Maandag ging de schop in het veld bij Schatzenburg, dat aan vernieuwing toe was. Het kunstgrasveld maakt daar plaats voor twee hybride velden, die bestaan uit deels echt gras en deels nep. Het bestuur van Foarút vraagt mensen om komende maanden tussen 7.00 en 17.00 niet op het sportpark te komen, omdat er dan met groot materiaal gewerkt wordt. Halverwege mei moeten de velden klaar zijn.

 

Datum 29-4

Op Recreatiepark Bloemketerp in Franeker worden vanaf morgen [woensdag] 22 vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen. Die zitten nu nog op rivierschip Mare Luna, aan het Van Harinxmakanaal, maar die overeenkomst loopt deze maand af. Een deel gaat dus naar Bloemketerp, de rest van de 50 worden nu in andere gemeenten opgevangen. Waadhoeke moet nog op zoek naar meer plekken: er worden nu 235 Oekraïners opgevangen, van het Rijk moet Waadhoeke nog 100 meer een plek geven.

 

 

 

Datum 24-4

Ja Goedemorgen Lennard je draaide net Everything Everything met Cold Reactor en die kan je dit jaar ook live horen op Vlieland. Het is één van de bands die dit jaar op Into The Great Wide Open staat, zo maakte de organisatie vanochtend bekend. Ook folkzanger Patrick Watson en de Amsterdamse band Jungle by Night zijn dit jaar te horen op ITGWO. Eerder kondigde het festival al de komst van Froukje aan.

 

Datum 23-4

Het strand van Harlingen krijgt een nieuwe laag zand. Door de jaren heen stroomt dat zand langzaamaan weer terug de zee in, dus elke twee jaar moet er een nieuwe laag op. Dat wordt deze weken gedaan, en het komt niet van ver. Uit werkzaamheden in de vaargeul naar de Waddenzee komt zand vrij en dat ligt komende jaren dus weer op het Harlinger strand. Vanaf half mei moet je er weer languit kunnen liggen.

DAtum 24-4

De hsitorische zeilvloot is flink veiliger geworden, dat schrijft de Onderzoeksraad voor veiligheid. Die brachten vorig jaar ene rapport naar buiten waarin ze kritishc waren op het teozicht en de vieligheid van de vloot. De aanbevelingen daarin zijn goed opgevolgd en daardoor is de bruine vloot nu heel wat veiliger, concludeert de Ondewrzoeksraads.

 

Datum 23-4

Een 52-jarige inwoner van Tzum die wordt verdacht van het verkrachten van een minderjarig buurmeisje, blijft langer vastzitten. Dat gebeurde tussen juli 2022 en november vorig jaar. De man vroeg tijdens een zitting gister om weer vrij te komen, maar de rechter vindt de zaken waar hij van verdacht wordt te ernstig om hem al vrij te laten. De zaak wordt in juli verder behandeld door de rechtbank.

 

 

Datum 22-4

Een 53-jarige Harlinger heeft een werkstaf gekregen voor het bekrassen van een politieauto. Dat gebeurde vorig jaar op de kermis in Sneek, volgens de Harlinger zelf omdat een paar Snekers hem dat vroegen. Bij zijn aanhouding trapte de man ook nog een agent. De Harlinger heeft al een lang strafblad, toen hij de auto bekraste zat hij zelfs nog in proeftijd. Daarom moet hij nu een paar weken werkstraf doen. Voor de bekrassing kreeg hij nog eens 24 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van 2 weken.

 

Datum 23-4

De brandweer was dinsdagochtend in Tzum meer dan een uur bezig om een brand in een boerderij onder controle te krijgen. Dat was midden in het dorp, en daarom zijn er uit Harlingen, Leeuwarden, Franeker en Witmarsum brandweermensen opgeroepen. Er raakte niemand gewond bij de brand, die zou zijn ontstaan bij de meterkast.

 

Datum 23-4

Terschelling heeft drie nieuwe wethouders. Oud-burgemeester Bert Wassink, VVD-fractievoorzitter Danny Ruige en Anco Goldhoorn uit De Ronde Venen. Die laatste kan op weinig steun rekenen van de oppositie. Die zien een wethouder van buiten niet zitten, gezien de bestuurscrisis. De oppositie hoopte ook op een grotere coalitie. Met 1 zetel meerderheid, was het bestuur niet stabiel, zo zei CDA’er Hendrik van der Wielen.

 

 

 

Datum: 17-4

De N393 tussen Tzummarum en Harlingen gaat deze zomer op de schop. Het fietspad wordt vernieuwd en de snelheid op de provinciale weg gaat naar beneden. Vanaf 8 juli begint de Provincie met het fietspad bij Sexbierum, dan moet fietsers om en is de maximum snelheid op de weg lager. Verderop wordt dat de standaard: waar nu nog 80 mag worden gereden, is dat strak 60. En in de bebouwde kom van Sexbierum en Oosterbierum wordt dat 30.

 

Datum: 16-4

In veilinghuis Ald Fryslân worden binnenkort vijf zilveren kaatsballen geveild. Die werden honderden jaren geleden uitgedeeld als prijzen, onder anderen bij een partij in Berltsum. Ze waren eerst in handen van een verzamelaar die ondertussen is overleden. Eind april gaan ze onder de hamer, de duurste van de kaatsballen zal waarschijnlijk tussen de 6 en 8 duizend euro opleveren.

 

Datum: 16-4

De overheid houdt zich niet aan de eigen regels bij een mestvergister in Tzummarum, dat stelt een groep omwonenden. De vergister, die koeienstront omzet in groen gas, zou te industrieel zijn. Waadhoeke wil de vergister splitsen van het bedrijf ernaast, terwijl dat volgens provinciale regels niet mag. Er zou onder anderen lichtvervuiling ontstaan, klagen de omwonenden. Die hebben een een verzoek ingediend bij milieudienst FUMO om in te grijpen.

 

Datum: 16-4

De vliegbasis stoot niet teveel fijnstof uit, dat concludeert onderzoeksinstituut TNO. Die meten vorig jaar tijdens oefening Frisian Flag hoeveel fijnstof er uit de vliegtuigen komt. Dat omdat omwonenden klagen over bijvoorbeeld zwart stof op hun auto’s en kozijnen. Volgens TNO heeft de fijnstof geen meetbare invloed op de luchtkwaliteit. Ultrafijnstof, deeltjes kleiner dan 100 nanometer, komt bij opstijgen en landen wel in grotere hoeveelheden vrij. Met een meetpunt in Jelsum zou dat verder onderzocht moeten worden.

 

Datum 16-4

De Jacobus Petrus gaat vanaf zaterdag weer varen. Het pontje zet die dag voor het eerst dit seizoen weer mensen over het Van Harinxmakanaal bij Keimpetille. Het pad naar het pontje is afgelopen winter bestraat en zaterdag wordt bekendgemaakt naar wie het pad nu vernoemd wordt. Ook is Keimpetille sindskort onderdeel van de Liberation Route, een route door Europa met punten die van belang waren tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het pontje vaart zaterdag vanaf 10.00 uur weer.

 

Datum 10-4

Burgemeester Waanders van Waadhoeke heeft woensdag een loods gesloten in Franeker. Daar werd in januari een hennepkwekerij met bijna 500 planten opgerold. Volgens Waanders zorgen kwekerijen volgens brand- en ontploffingsgevaar. Door de loods te sluiten, zou de kans op herhaling moeten afnemen. Het pand blijft voor 3 maanden dicht.

 

Datum 10-4

Op de A31 tussen Marsum en Dronryp is woensdagmiddag een aanhanger met een koe gekanteld. De wagen kwam 180 graden gedraaid in de middenberm terecht. De brandweer heeft de koe uit de wagen bevrijd en overgeladen in een vrachtwagen.

 

Datum 10-4

Yellow Cab op Terschelling mag komende maanden niet met hun bussen rijden. De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de vergunning ingenomen, nadat ze meer dan 50 overtredingen van rij- en rusttijden hadden gevonden. De inspectie stelde een onderzoek in om te kijken of het bedrijf zich ondertussen had verbeterd, dat bleek niet het geval. Daarom is de vergunning voor bussen van meer dan 8 personen nu voor 6 maanden geschorst.

 

Datum 10-4

Het moet mogelijk worden om aangespoelde olievaten op de Waddeneilanden terug te leiden naar hun eigenaar. Onderzoeker Bas Altena heeft een manier ontwikkeld om op te sporen wie ze overboord heeft gegooid. Hij is ondertussen begonnen met een zoektocht naar de vaten die februari vorig jaar aanspoelden op Terschelling. Hij heeft nog wel geld nodig om het onderzoek door te zetten, meer over die crowdfunding lees je op omroepzilt.nl en in de Omroep Zilt app.

 

Datum 9-4

Een 19-jarige Midlumer heeft een werkstraf gekregen voor illegaal vuurwerk. De politie vond in september 2021 onder anderen nitraten en single shots onder zijn bed, een levensgevaarlijke situatie volgens de officier van justitie. Ook werd er drugs gevonden onder zijn bed, de designerdrug 2CB. De Midlumer moet 120 uur werkstraf doen, en kreeg een voorwaardelijke celstraf van een maand. Ook moet hij meewerken aan drugscontroles en een behandeling ondergaan.

 

Datum 8-4

Een 22-jarige inwoner van Menaam is veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 30 uur voor mishandeling. Dat gebeurde op het voetbalveld van Berltsum. Daar waren allerlei vernielingen gepleegd en de man had gehoord dat een dorpsgenoot daar verantwoordelijk voor was. Hij wilde het slachtoffer daarop aanspreken en dat liep flink uit de hand. De twee hebben het ondertussen bijgelegd met hulp van mediation. Wel moest de Menamer nog een schadevergeoding betalen, die is naar stichting KiKa gegaan.

 

 

 

Datum 3-4

Deinum moet langer wachten op een spoortunnel. De onbewaakte spoorwegovergang over de Aldeleane bij het dorp, zou dit jaar worden vervangen. Maar dat gaat niet lukken: ProRail schreef een aanbesteding uit en kreeg daar maar één reactie op die ook nog eens veel te duur was. De aanbesteding moet dus opnieuw. En er moet ook nog onderzocht worden of er waterspitsmuizen in het gebied zitten. De tunnel wordt nu op zijn vroegst in de zomer van 2025 aangelegd.

 

Datum 3-4

De Tweede Kamer wil onderzoeken of de veerdiensten op de Waddenzee openbaar vervoer kunnen worden. De veerdiensten zijn nu aangewezen met een concessie, waardoor bijvoorbeeld een studentenkaart voor het openbaar vervoer niet geldig is. Daarom wil D66’er onderzoeken of het Waddenvervoer die aanwijzing toch kan krijgen. Een meerderheid van de Tweede Kamer ging daar in mee, de regering moet er nu dus mee aan de slag.

 

Datum 3-4

De provincie Fryslân is op dit moment druk bezig met het terugplaatsen van de bruggen op de Tsjerk Hiddessluizen in Harlingen. De bruggen zijn de afgelopen maanden gerenoveerd in een loods en zouden eigenlijk in februari al terugkomen. Maar dat liep anders vertelt Hotze Brouwer van de provincie….

KWOOT Hotze Brouwer

Na terugplaatsing zouden de bruggen weer minstens 25 jaar mee moeten kunnen.

 

Datum: 2-4

Burgemeester Roel Cazemier heeft de vergunning van het festival Eilân opnieuw geweigerd. Volgens hem kan het festival niet veilig georganiseerd worden op Terschelling. Er is te weinig ambulancepersoneel en de batterijen zijn niet veilig genoeg, concludeer de burgemeester. De organisator stapte naar de rechter en kreeg gelijk: de beslissing was niet goed onderbouwd. Met extra onderbouwing hoopt Cazemier de vergunning nu definitief te weigeren.

 

Datum: 2-4

Midgetgolfbaan De Oude Vuurtoren op Vlieland mag toch warme snacks verkopen. Dat is de uitkomst na het winnen van een rechtszaak tegen de gemeente. Eerder mocht de onderneming alleen koude snacks verkopen, zoals ijs, snoep en frisdrank. Dat was namelijk wat de vorige ondernemer al verkocht, en de gemeente graag zo wilde houden. Die wens was in strijd met het aanbieden van ‘ondergeschikte horeca’, wat leidde tot het juridische conflict.

 

Datum 2-4

Rederij Doeksen vaart vanaf nu weer vaker met hun nieuwe veerboten naar Terschelling. De Willem Barentsz en Willem de Vlamingh kwamen in 2022 grotendeels aan de kant te liggen door hoge brandstofprijzen.
Sinds september 2022 zette de rederij de Friesland in als hoofdboot tussen Harlingen en Terschelling. Dat schip vaart op gasolie, flink goedkoper dan de LNG waar de nieuwe veerboten op varen. Nu dik anderhalf jaar later gaat Doeksen weer terug naar de moderne schepen. De Friesland blijft komende zomer nog wel de extra afvaarten tijdens het toeristenseizoen doen.

X_Iconbluesky logo_xthreads_iconlogo_tiktok